Deser z batatów i truskawek
Słodkie ziemniaki doskonale odnajdują się w deserach. Mus z batatów i
truskawek z dodatkiem serka mascarpone jest niezwykle delikatny i orzeźwiający.
Jego smak wzbogaca dodatek pikantno-słodkawego anyżu, a dodatek miodu jest
dopełnieniem słodkich komponentów. Warto wprowadzić ten zdrowy deser do swojego
jadłospisu.
Czas przygotowania: 15 minut.
Przepis na 2 porcje.
Składniki:
200 g obranych i pokrojonych w kostkę batatów,
150 g truskawek (mogą być mrożone),
100 g serka mascarpone,
1 łyżka miodu,
¼ łyżeczki nasion anyżu.
Wykonanie:
Bataty ugotuj na parze (potrwa to około 10 minut). Bataty i truskawki zblenduj. Dodaj miód, serek i zmielony anyż. Dokładnie wymieszaj. Rozłóż deser do pucharków. Udekoruj. Włóż deser do chłodziarki.