Drobiowa rolada z jarmużem
Czas wykonania: 25 minut przygotowanie +40 minut pieczenie.
Składniki:
300 g ugotowanego mięsa z udźca indyka,
2 cebule (około 130g),
80 g jarmużu,
1 łyżka kaszy manny,
3 jajka,
250 g mąki pszennej,
100 g masła,
2 łyżki jogurtu greckiego,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/3 łyżeczki czubrycy zielonej,
2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego,
kilka pasków papryki konserwowej czerwonej,
olej rzepakowy,
sól,
pieprz.
Wykonanie:
Zmiel mięso. Dodaj do niego przesmażoną na oleju, pokrojoną w kostkę cebulę i jajko. Dopraw pieprzem i solą oraz czosnkiem niedźwiedzim. Jarmuż podduś na oleju, zblenduj. Przypraw solą, pieprzem i czubrycą. Dodaj jajko i kaszę mannę. Wszystko wymieszaj.
Przygotowanie ciasta półkruchego: Zagnieć ciasto z mąki, masła, jogurtu i jajka, dodając do niego proszek do pieczenia i szczyptę soli. Ciasto włóż do chłodziarki na minimum 30 minut. Ciasto rozwałkuj, rozłóż na nim mięso, a następnie warstwę jarmużu. Ułóż paski papryki konserwowej. Zwiń. Roladę włóż do nagrzanego do 200 ℃ piekarnika i piecz przez 40 minut. Podawaj z barszczem czerwonym.
Życzę smacznego 🍽.