Drobiowa rolada z jarmużem

Drobiowa rolada z jarmużem

Składniki rolady gwarantują zaspokojenie apetytu. Danie oprócz walorów smakowych, ma jeszcze estetyczne. Kolor czerwieni papryki, zieleni jarmużu, kremowego ciasta i lekko beżowobrązowego mięsa. Wszystko doprawione aromatyczną czubrycą i czosnkiem niedźwiedzim w wyważony sposób. Dopełnieniem powyższego jest odpowiednio kruche i słone ciasto. Zachęcam do wypróbowania.                        

Czas wykonania: 25 minut przygotowanie +40 minut pieczenie.

Składniki:

300 g ugotowanego mięsa z udźca indyka,

2 cebule (około 130g),

80 g jarmużu,

1 łyżka kaszy manny,

3 jajka,

250 g mąki pszennej,

100 g masła,

2 łyżki jogurtu greckiego,

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

1/3 łyżeczki czubrycy zielonej,

2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego,

kilka pasków papryki konserwowej czerwonej,

olej rzepakowy,

sól,

pieprz.

Wykonanie:

Zmiel mięso. Dodaj do niego przesmażoną na oleju, pokrojoną w kostkę cebulę i jajko. Dopraw pieprzem i solą oraz czosnkiem niedźwiedzim. Jarmuż podduś na oleju, zblenduj. Przypraw solą, pieprzem i czubrycą. Dodaj jajko i kaszę mannę. Wszystko wymieszaj. 

Przygotowanie ciasta półkruchego: Zagnieć ciasto z mąki, masła, jogurtu i jajka, dodając do niego proszek do pieczenia i szczyptę soli. Ciasto włóż do chłodziarki na minimum 30 minut. Ciasto rozwałkuj, rozłóż na nim mięso, a następnie warstwę jarmużu. Ułóż paski papryki konserwowej. Zwiń. Roladę włóż do nagrzanego do 200 ℃ piekarnika i piecz przez 40 minut. Podawaj z barszczem czerwonym.   

Życzę smacznego 🍽.

Popularne posty