Placek drożdżowy z kapustą

Każdy kęs drożdżowego placka miło łechce nasze podniebienie. Ten warzywny specjał otoczony ciastem drożdżowym jest nie tylko smaczną przyjemnością, ale również tanią i zdrową potrawą. Placek z nadzieniem z popularną naszą skromną kapustą, to doskonałe danie na obiad. Podejmij się wykonania tego przysmaku, a przekonasz się, że było warto.

Proporcje składników na tortownicę o średnicy 24 cm.

Czas wykonania: 60 minut przygotowań + 45 minut pieczenia.

Składniki:

NADZIENIE:                                               

500 g kapusty włoskiej,

170 g cebuli,

200 g papryki czerwonej,

150 g sera mozzarella tartego,

3 jajka,

½ łyżeczki majeranku,

2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego,

1 łyżeczka słodkiej papryki,

sól,

pieprz,

olej rzepakowy.         

CIASTO DROŻDŻOWE:

400 g mąki pszennej,

40 g świeżych drożdży,

100 g masła,

1 jajko,

½ szklanki mleka,

1 i ½ łyżeczki cukru,

1 łyżeczka soli,

1/3 łyżeczki kurkumy.

Wykonanie:

Przygotuj zaczyn na ciasto. Drożdże rozpuść w niewielkiej ilości letniego mleka, dodaj cukier i trochę mąki. Zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Po wyrośnięciu dodaj pozostałe składniki, oprócz masła. Zagnieć ciasto, następnie dodaj rozpuszczone masło i porządnie wyrób masę. Zostaw do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkuj. Wyłóż nim tortownicę. Ciasto powinno wystawać poza tortownicę. Przygotowanie nadzienia: kapustę i cebulę pokrój, podsmaż na oleju. Dodaj pokrojoną paprykę. Podlej niewielką ilością wody, przykryj i duś, aż składniki będą miękkie. Dopraw podanymi przyprawami. Masa kapuściana powinna być sucha. Wystudź ją. Następnie dodaj jajka i ser. Wszystko wymieszaj. Wyłóż masę na ciasto. Końce brzegów ciasta załóż na masę kapuścianą tak, aby środek był wolny. Wierzch założonego ciasta posmaruj jajkiem. Piekarnik rozgrzej do 170℃. Piecz placek przez 45 minut.

Życzę smacznego 🍽.

Popularne posty