Placek drożdżowy z kapustą
Proporcje składników na tortownicę o średnicy 24 cm.
Czas wykonania: 60 minut przygotowań + 45 minut pieczenia.
Składniki:
NADZIENIE:
500 g kapusty włoskiej,
170 g cebuli,
200 g papryki czerwonej,
150 g sera mozzarella tartego,
3 jajka,
½ łyżeczki majeranku,
2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
sól,
pieprz,
olej rzepakowy.
CIASTO DROŻDŻOWE:
400 g mąki pszennej,
40 g świeżych drożdży,
100 g masła,
1 jajko,
½ szklanki mleka,
1 i ½ łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soli,
1/3 łyżeczki kurkumy.
Wykonanie:
Przygotuj zaczyn na ciasto. Drożdże rozpuść w niewielkiej ilości letniego mleka, dodaj cukier i trochę mąki. Zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Po wyrośnięciu dodaj pozostałe składniki, oprócz masła. Zagnieć ciasto, następnie dodaj rozpuszczone masło i porządnie wyrób masę. Zostaw do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkuj. Wyłóż nim tortownicę. Ciasto powinno wystawać poza tortownicę. Przygotowanie nadzienia: kapustę i cebulę pokrój, podsmaż na oleju. Dodaj pokrojoną paprykę. Podlej niewielką ilością wody, przykryj i duś, aż składniki będą miękkie. Dopraw podanymi przyprawami. Masa kapuściana powinna być sucha. Wystudź ją. Następnie dodaj jajka i ser. Wszystko wymieszaj. Wyłóż masę na ciasto. Końce brzegów ciasta załóż na masę kapuścianą tak, aby środek był wolny. Wierzch założonego ciasta posmaruj jajkiem. Piekarnik rozgrzej do 170℃. Piecz placek przez 45 minut.