Placek drożdżowy z rybą i brokułem

Przygotowanie placków zajmuje sporo czasu. Jednak co poradzić, gdy chcemy zjeść pyszne danie. Drożdżowe placki z dodatkiem ryby i warzyw zaspokoją Wasz apetyt. Możecie zaserwować je na kolację. Będzie to idealne zakończenie dnia i powód, żeby zasiąść razem przy stole.                          

Z tych proporcji otrzymamy 6 sztuk placków drożdżowych z dodatkami.

Czas wykonania: 75 minut przygotowań + 30 minut pieczenia.

Składniki:

3 średniej wielkości filety z morszczuka,

około 100 g brokułu,

4 zielone liście pora,

½ kulki mozzarelli,

9 sztuk oliwek zielonych,

200 g mąki pszennej oczyszczonej,

200 g mąki pszennej razowej,

50 g  świeżych drożdży,

100 ml mleka,

1 jajko,

1 łyżka cukru trzcinowego brązowego,

50 ml oleju rzepakowego do ciasta oraz odrobina do przygotowania farszu,

1 szklanka przecieru pomidorowego w kartonie,

sól,

pieprz,

2 łyżeczki przyprawy: pomidory suszone z bazylią i czosnkiem,

½ łyżeczki papryki czerwonej słodkiej.

Wykonanie:                                                                    

Przygotuj zaczyn na ciasto drożdżowe: drożdże rozpuść w niewielkiej ilości letniego mleka, dodaj cukier i trochę mąki pszennej oczyszczonej. Zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryj go ściereczką. Zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj farsz placków: rybę, por i brokuł podduś na odrobinie oleju rzepakowego, dopraw solą i pieprzem. Przygotuj sos pomidorowy: na patelnię daj przecier pomidorowy, przyprawy (suszone pomidory, paprykę czerwoną słodką, sól i cukier do smaku). Sos podgrzewaj do zredukowania. Jeżeli zaczyn wyrósł, dodaj do niego obie mąki, jajko, sól i lekko podgrzane mleko. Wyrób ciasto. Następnie dodaj olej i dalej wyrabiaj. Ciasto powinno wchłonąć olej i powinno być wyrabiane przez dłuższą chwilę, żeby je napowietrzyć. Wyrobione ciasto zostaw przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podziel na 6 okrągłych placków. Posmaruj je sosem pomidorowym, kładź na każdym farsz. Na wierzch połóż plasterek mozzarelli i pokrojone oliwki. Piekarnik nagrzej do 185℃, włóż placki i piecz je przez około 30 minut. 

Życzę smacznego 🍽.

Popularne posty