Placek drożdżowy z rybą i brokułem
Z tych proporcji otrzymamy 6 sztuk placków drożdżowych z dodatkami.
Czas wykonania: 75 minut przygotowań + 30 minut pieczenia.
Składniki:
3 średniej wielkości filety z morszczuka,
około 100 g brokułu,
4 zielone liście pora,
½ kulki mozzarelli,
9 sztuk oliwek zielonych,
200 g mąki pszennej oczyszczonej,
200 g mąki pszennej razowej,
50 g świeżych drożdży,
100 ml mleka,
1 jajko,
1 łyżka cukru trzcinowego brązowego,
50 ml oleju rzepakowego do ciasta oraz odrobina do przygotowania farszu,
1 szklanka przecieru pomidorowego w kartonie,
sól,
pieprz,
2 łyżeczki przyprawy: pomidory suszone z bazylią i czosnkiem,
½ łyżeczki papryki czerwonej słodkiej.
Wykonanie:
Przygotuj zaczyn na ciasto drożdżowe: drożdże rozpuść w niewielkiej ilości letniego mleka, dodaj cukier i trochę mąki pszennej oczyszczonej. Zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryj go ściereczką. Zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj farsz placków: rybę, por i brokuł podduś na odrobinie oleju rzepakowego, dopraw solą i pieprzem. Przygotuj sos pomidorowy: na patelnię daj przecier pomidorowy, przyprawy (suszone pomidory, paprykę czerwoną słodką, sól i cukier do smaku). Sos podgrzewaj do zredukowania. Jeżeli zaczyn wyrósł, dodaj do niego obie mąki, jajko, sól i lekko podgrzane mleko. Wyrób ciasto. Następnie dodaj olej i dalej wyrabiaj. Ciasto powinno wchłonąć olej i powinno być wyrabiane przez dłuższą chwilę, żeby je napowietrzyć. Wyrobione ciasto zostaw przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podziel na 6 okrągłych placków. Posmaruj je sosem pomidorowym, kładź na każdym farsz. Na wierzch połóż plasterek mozzarelli i pokrojone oliwki. Piekarnik nagrzej do 185℃, włóż placki i piecz je przez około 30 minut.
Życzę smacznego 🍽.