Placki z białej kapusty i marchewki

Placki z białej kapusty i marchewki, to doskonała propozycja na warzywa w naszym menu. To proste i smaczne danie, pełne witamin. Placki doskonale sprawdzą się jako samodzielne danie lub przekąska. Myślę, że Wam zasmakują.

Z tych proporcji otrzymamy 25 sztuk.

Czas przygotowania: 30 minut.

Składniki:                                                    

500 g białej kapusty,

300 g marchwi,                                                                      

4 jajka,

6 łyżek jogurtu greckiego,

8 łyżek mąki jaglanej,

1 łyżeczka papryki słodkiej,

1 łyżeczka kurkumy,

1 łyżeczka ziół prowansalskich,

½ łyżeczki pieprzu,

sól,

olej rzepakowy.

Wykonanie:

Warzywa zetrzyj na drobnej tarce jarzynowej (ja użyłam szatkownicy do warzyw - przystawki do maszynek do mielenia, co bardzo ułatwiło przygotowanie placków). Dodaj pozostałe składniki (oprócz oleju). Wszystko dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię z olejem. Nakładaj na nią porcje ciasta. Smaż placki z dwóch stron. (Proponuję formować dość grube placuszki, ponieważ lepiej je przewracać na drugą stronę. Zbyt cienkie mogą się rwać).

Życzę smacznego 🍽.

Popularne posty