Placki z białej kapusty i marchewki
Z tych proporcji otrzymamy 25 sztuk.
Czas przygotowania: 30 minut.
Składniki:
500 g białej kapusty,
300 g marchwi,
4 jajka,
6 łyżek jogurtu greckiego,
8 łyżek mąki jaglanej,
1 łyżeczka papryki słodkiej,
1 łyżeczka kurkumy,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
½ łyżeczki pieprzu,
sól,
olej rzepakowy.
Wykonanie:
Warzywa zetrzyj na drobnej tarce jarzynowej (ja użyłam szatkownicy do warzyw - przystawki do maszynek do mielenia, co bardzo ułatwiło przygotowanie placków). Dodaj pozostałe składniki (oprócz oleju). Wszystko dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię z olejem. Nakładaj na nią porcje ciasta. Smaż placki z dwóch stron. (Proponuję formować dość grube placuszki, ponieważ lepiej je przewracać na drugą stronę. Zbyt cienkie mogą się rwać).