Rogaliki krucho-drożdżowe z orzechami i mandarynkami
Z tych proporcji otrzymamy 14 sztuk.
Czas przygotowania: 25 minut pracy + 25 minut pieczenia.
Składniki:
400 g mąki krupczatki,
40 g świeżych drożdży,
120 ml jogurtu greckiego,
120 g miękkiego masła,
2 łyżki cukru trzcinowego,
2 żółtka,
1 jajko,
1 łyżeczka ekstraktu naturalnego wanilii,
100 g orzechów włoskich,
1/3 łyżeczki cynamonu,
1 łyżka miodu,
mandarynki,
szczypta soli.
Wykonanie:
Do miski przesiej mąkę. Dodaj pokruszone drożdże, masło, jajko, jogurt, żółtka, cukier, wanilię i sól. Zagnieć ciasto. Wstaw je do chłodziarki na minimum 30 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie rogalików. Używając blendera rozdrobnij orzechy. Dodaj do nich cynamon i miód. Ciasto rozwałkuj na grubości 3 mm. Podziel na części. Na każdą z nich kładź porcję masy orzechowej oraz jeden segment mandarynki. Uformuj rogaliki. Piecz w temperaturze 200 ℃ około 25 minut.
Życzę smacznego 🍽.