Rogaliki krucho-drożdżowe z orzechami i mandarynkami

Rogaliki rozpływają się w ustach. Są prawdziwym smakołykiem. Bardzo kruchym, delikatnym, wybornym. Z pewnością zadowolą każdego wielbiciela słodkości.          

Z tych proporcji otrzymamy 14 sztuk.

Czas przygotowania: 25 minut pracy + 25 minut pieczenia.

Składniki:                                                                 

400 g mąki krupczatki,                                    

40 g świeżych drożdży,                                    

120 ml jogurtu greckiego,                             

120 g miękkiego masła,

2 łyżki cukru trzcinowego,

2 żółtka,

1 jajko,

1 łyżeczka ekstraktu naturalnego wanilii,

100 g orzechów włoskich,

1/3 łyżeczki cynamonu,

1 łyżka miodu,

mandarynki,

szczypta soli.

Wykonanie:                                                 

Do miski przesiej mąkę. Dodaj pokruszone drożdże, masło, jajko, jogurt, żółtka, cukier, wanilię i sól. Zagnieć ciasto. Wstaw je do chłodziarki na minimum 30 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie rogalików. Używając blendera rozdrobnij orzechy. Dodaj do nich cynamon i miód. Ciasto rozwałkuj na grubości 3 mm. Podziel na części. Na każdą z nich kładź porcję masy orzechowej oraz jeden segment mandarynki. Uformuj rogaliki. Piecz w temperaturze 200 ℃ około 25 minut.

Życzę smacznego 🍽.



Popularne posty