Rogaliki krucho-drożdżowe z orzechami i mandarynkami
Z tych proporcji otrzymamy 16 sztuk rogalików.
Czas wykonania: 20 minut przygotowanie rogalików + 20 minut pieczenie (należy dodać jeszcze czas przeznaczony na chłodzenie ciasta).
Składniki:
400 g mąki krupczatki,
40 g świeżych drożdży,
150 g jogurtu greckiego,
120 g miękkiego masła,
2 łyżki cukru trzcinowego,
2 żółtka,
1 jajko,
1 łyżeczka ekstraktu naturalnego wanilii,
100 g orzechów włoskich,
1/3 łyżeczki cynamonu,
1 łyżka miodu,
mandarynki,
szczypta soli.
Wykonanie:
Do miski przesiej mąkę. Dodaj pokruszone drożdże (rozkruszaj je w mące, będzie łatwiej je rozdrobnić), masło, jajko, jogurt, żółtka, cukier, wanilię i sól. Zagnieć ciasto. Wstaw je do chłodziarki na minimum 30 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie. Używając blendera rozdrobnij orzechy. Dodaj do nich cynamon i miód. Ciasto rozwałkuj na grubości 3 mm. Podziel na części. Na każdą z nich kładź porcję masy orzechowej oraz jeden segment mandarynki. Uformuj rogaliki. Piecz w temperaturze 200℃ około 20 minut.