Rogaliki krucho-drożdżowe z orzechami i mandarynkami

Przed Wami delikatne, mięciutkie, puszyste jak chmurka rogaliki z ciasta krucho-drożdżowego z nadzieniem z orzechów włoskich i mandarynek. To prawdziwy smakołyk rozpływający się w ustach, bardzo lekki, wyborny. Moje rogaliczki oplotłam paskami ciasta, ale możesz przygotować je w innej formie. Będziesz wtedy potrzebować nieco więcej nadzienia. Zachęcam, wypróbuj ten nieziemski smakołyk.                   

Z tych proporcji otrzymamy 16 sztuk rogalików.

Czas wykonania: 20 minut przygotowanie rogalików + 20 minut pieczenie (należy dodać jeszcze czas przeznaczony na chłodzenie ciasta).

Składniki:                                                                 

400 g mąki krupczatki,                                    

40 g świeżych drożdży,                                    

150 g jogurtu greckiego,                             

120 g miękkiego masła,

2 łyżki cukru trzcinowego,

2 żółtka,

1 jajko,

1 łyżeczka ekstraktu naturalnego wanilii,

100 g orzechów włoskich,

1/3 łyżeczki cynamonu,

1 łyżka miodu,

mandarynki,

szczypta soli.

Wykonanie:                                                 

Do miski przesiej mąkę. Dodaj pokruszone drożdże (rozkruszaj je w mące, będzie łatwiej je rozdrobnić), masło, jajko, jogurt, żółtka, cukier, wanilię i sól. Zagnieć ciasto. Wstaw je do chłodziarki na minimum 30 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie. Używając blendera rozdrobnij orzechy. Dodaj do nich cynamon i miód. Ciasto rozwałkuj na grubości 3 mm. Podziel na części. Na każdą z nich kładź porcję masy orzechowej oraz jeden segment mandarynki. Uformuj rogaliki. Piecz w temperaturze 200℃ około 20 minut.

Życzę smacznego 🍽.

Popularne posty