Sałatka z awokado i szpinaku
Odpowiednia żywność wspomaga urodę i zdrowie, a ta sałatka z pewnością
doskonale spełni to zadanie. Zawiera same zdrowe i świeże składniki: kremowe
awokado z nutą kwaskowego soku z cytryny, szpinak, sałatę i inne
składniki z kminem rzymskim, który nadał sałatce wyrazistości i
pikanterii. Jedząc tę sałatkę zadbasz o swoje ciało i umysł. Proponuję włączyć
ją do jadłospisu.
Czas przygotowania:30 minut.
Składniki:
40 g szpinaku,
1 awokado (około 140g),
½ czerwonej cebuli,
100 g rzodkiewki,
4 liście sałaty masłowej,
20 g kiełków brokułu,
1 łyżka oliwy z oliwek z oregano,
1/3 łyżeczki kminu rzymskiego całego,
10 zielonych oliwek,
sok z połowy cytryny,
sól,
pieprz.
Wykonanie:
Pokrojone awokado skrop sokiem z cytryny. Cebulę pokrój w piórka, rzodkiewki i oliwki w plasterki, sałatę porwij na kawałki, dodaj kiełki brokułu, szpinak i oliwę. Wszystko wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i uprzednio zmielonym kminem rzymskim.