Zupa marchwiowa z fasolką szparagową
Zupa marchwiowa łączy słodycz marchewki z dość mocnymi przyprawami. Nie
należy ona do łagodnych potraw, ale warto ją wypróbować. Jest doskonała dla
naszego wzroku. Spożywajmy ją na zdrowie.
Przepis na 2-3 porcje.
Czas przygotowania: 20 minut.
Składniki:
260 g marchwi,
150 g fasolki szparagowej zielonej,
łyżka masła klarowanego,
szczypta chili,
1/3 łyżeczki mielonego imbiru,
1/3 łyżeczki kurkumy,
¼ łyżeczki cynamonu,
1 łyżka octu winnego z białego wina,
sól,
pieprz,
odrobina cukru trzcinowego,
0,5 L wody.
Wykonanie:
Pokrojoną marchew podsmaż na maśle. Dodaj wodę. Gotuj, aż marchew będzie miękka. Zupę zblenduj. Ugotuj fasolę i dodaj ją do zupy. Dopraw zupę podanymi przyprawami i cukrem. Chwilę pogotuj.