Zupa marchwiowa z fasolką szparagową

Zupa marchwiowa łączy słodycz marchewki z dość mocnymi przyprawami. Nie należy ona do łagodnych potraw, ale warto ją wypróbować. Jest doskonała dla naszego wzroku. Spożywajmy ją na zdrowie.                        

Przepis na 2-3 porcje.

Czas przygotowania: 20 minut.

Składniki:

260 g marchwi,

150 g fasolki szparagowej zielonej,

łyżka masła klarowanego,

szczypta chili,

1/3 łyżeczki mielonego imbiru,

1/3 łyżeczki kurkumy,

¼ łyżeczki cynamonu,

1 łyżka octu winnego z białego wina,

sól,

pieprz, 

odrobina cukru trzcinowego,

0,5 L wody.

Wykonanie:

Pokrojoną marchew podsmaż na maśle. Dodaj wodę. Gotuj, aż marchew będzie miękka. Zupę zblenduj. Ugotuj fasolę i dodaj ją do zupy. Dopraw zupę podanymi przyprawami i cukrem. Chwilę pogotuj.

Życzę smacznego 🍽.

Popularne posty