Kotlety mielone z mozzarellą i pomidorami
Z tych proporcji otrzymamy 13 kotletów.
Czas wykonania: 10 minut przygotowań + 25 minut smażenie i zapiekanie.
Składniki:
około 400 g mielonego mięsa wieprzowego,
200 g pieczarek,
1 jajko,
1 bułka zwykła,
¼ szklanki wody,
½ łyżeczki oregano,
½ łyżeczki bazylii,
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego,
1 cebula,
bułka tarta do panierowania,
sól, pieprz, olej rzepakowy, ser mozzarella, świeże pomidory.
Wykonanie:
Bułkę namocz, odciśnij,
dodaj do mięsa. Drobno pokrojoną cebulę, starte na tarce pieczarki, jajko, wodę
i przyprawy (czosnek niedźwiedzi rozetrzyj w dłoniach) dodaj również do mięsa.
Masę mięsną dokładnie wyrób. Podziel ją na kotlety. Każdy obtocz w bułce
tartej. Smaż na oleju z dwóch stron. Następnie na każdym kotlecie ułóż
plasterek mozzarelli i pomidora. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180℃ przez 5-7
minut.
Życzę smacznego 🍽.