Kotlety mielone z mozzarellą i pomidorami


Mięso zajmuje ważne miejsce w tradycyjnej kuchni polskiej. Niektórzy nie potrafią sobie wyobrazić posiłku bez mięsa. Dzisiejsza propozycja jest dla miłośników kotletów. Mielone mięso doprawione jest wyrazistymi ziołowymi przyprawami, doskonale harmonizującymi ze sobą. Użyte przyprawy i dodane pieczarki dają ciekawy, niezapomniany aromat i smak. Podane z serem mozzarellą i pomidorem są smacznym daniem obiadowym.

Z tych proporcji otrzymamy 13 kotletów.

Czas wykonania: 10 minut przygotowań + 25 minut smażenie i zapiekanie.

Składniki:

około 400 g mielonego mięsa wieprzowego,

200 g pieczarek,

1 jajko,

1 bułka zwykła,

¼ szklanki wody,

½ łyżeczki oregano,

½ łyżeczki bazylii,

1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego,

1 cebula,

bułka tarta do panierowania,

sól, pieprz, olej rzepakowy, ser mozzarella, świeże pomidory.

Wykonanie:

Bułkę namocz, odciśnij, dodaj do mięsa. Drobno pokrojoną cebulę, starte na tarce pieczarki, jajko, wodę i przyprawy (czosnek niedźwiedzi rozetrzyj w dłoniach) dodaj również do mięsa. Masę mięsną dokładnie wyrób. Podziel ją na kotlety. Każdy obtocz w bułce tartej. Smaż na oleju z dwóch stron. Następnie na każdym kotlecie ułóż plasterek mozzarelli i pomidora. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180℃ przez 5-7 minut.
                                           

Życzę smacznego 🍽.

Popularne posty