Królewski jabłecznik
Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.
Czas przygotowania: 25 minut pracy + 25 minut pieczenia (podany czas nie obejmuje czasu chłodzenia).
Składniki:
BISZKOPT:
4 jajka,
½ szklanki mąki pszennej,
½ szklanki mąki ziemniaczanej,
¼ szklanki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
MASA JABŁKOWA:
1,5 kg jabłek,
1,5 opakowania galaretki cytrynowej (na 500 ml).
KREM:
¾ kostki masła,
1 tabliczka białej czekolady,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
3 łyżki jogurtu naturalnego.
DODATKOWO:
2 galaretki truskawkowe, sok z cytryny.
Wykonanie:
Przygotowanie biszkoptu: białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodaj cukier i ubijaj, aż piana będzie bardzo sztywna i błyszcząca. Dodaj żółtka i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj. Następnie dodaj przesiane obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wszystko wymieszaj. Wstaw biszkopt do nagrzanego do 180℃ piekarnika i piecz go przez 25 minut.
Przygotowanie masy jabłkowej: jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj galaretkę i duś do miękkości. Masę wystudź.
Przygotowanie kremu: do masła dodawaj po łyżce jogurt (składniki powinny mieć temperaturę pokojową). Cały czas miksując masę. Dodaj ekstrakt waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Rozpuść czekoladę, przestudź. Następnie po łyżce dodawaj do masła i jogurtu.
Wystudzony biszkopt przekrój, nasącz go wodą z cytryną. Złóż ciasto w następującej kolejności: biszkopt, masa jabłkowa, krem, biszkopt, galaretka truskawkowa. (Galaretki rozpuściłam w 2,5 szklankach gorącej wody. Na ciasto wylałam tężejącą galaretkę).