Królewski jabłecznik

Jabłecznik w tej wersji jest lekki i bardzo smaczny, lekko kwaskowaty. Biszkopt plus jabłka z dodatkiem galaretki cytrynowej, do tego pyszny krem, wszystko bardzo apetyczne i miłe dla podniebienia. Słodycz ciasta płynie z kremu, do którego użyłam białej czekolady. Całość jest wyjątkowa i godna polecenia.

Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.

Czas przygotowania: 25 minut pracy + 25 minut pieczenia (podany czas nie obejmuje czasu chłodzenia).

Składniki:

BISZKOPT:

4 jajka,

½ szklanki mąki pszennej,

½ szklanki mąki ziemniaczanej,

¼ szklanki cukru,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

MASA JABŁKOWA:

1,5 kg jabłek,

1,5 opakowania galaretki cytrynowej (na 500 ml).

KREM:

¾ kostki masła,

1 tabliczka białej czekolady,

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,

3 łyżki jogurtu naturalnego.

DODATKOWO:

2 galaretki truskawkowe, sok z cytryny.                       

Wykonanie:

Przygotowanie biszkoptu: białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodaj cukier i ubijaj, aż piana będzie bardzo sztywna i błyszcząca. Dodaj żółtka i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj. Następnie dodaj przesiane obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wszystko wymieszaj. Wstaw biszkopt do nagrzanego do 180℃ piekarnika i piecz go przez 25 minut.

Przygotowanie masy jabłkowej: jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj galaretkę i duś do miękkości. Masę wystudź.

Przygotowanie kremu: do masła dodawaj po łyżce jogurt (składniki powinny mieć temperaturę pokojową). Cały czas miksując masę. Dodaj ekstrakt waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Rozpuść czekoladę, przestudź. Następnie po łyżce dodawaj do masła i jogurtu.

Wystudzony biszkopt przekrój, nasącz go wodą z cytryną. Złóż ciasto w następującej kolejności: biszkopt, masa jabłkowa, krem, biszkopt, galaretka truskawkowa. (Galaretki rozpuściłam w 2,5 szklankach gorącej wody. Na ciasto wylałam tężejącą galaretkę).

Życzę smacznego 🍽.

Popularne posty