Naleśniki z warzywami

Jeżeli zostały Wam naleśniki z poprzedniego dnia, proponuję pokroić je w paski i dodać do nich warzywa. Do wykonania tego dania użyłam mrożonych warzyw, więc czas na przygotowanie potrawy jest krótki. To zdrowe, pyszne, pełne błonnika i lekkie danie. Doceńmy moc warzyw, które wspomagają naszą urodę i zdrowie. Szybko i smakowicie. 

Przepis na 4 średniej wielkości porcje.

Czas przygotowania: 15 minut (nie liczę czasu na odpoczynek dla ciasta naleśnikowego).

Składniki:

200 g zielonej fasolki szparagowej mrożonej,

200 g mrożonej włoszczyzny pokrojonej w słupki,

pół małej cukinii,

czerwona cebula,

4 naleśniki,

mozzarella mini (masa po odsączeniu 150g),

½ łyżeczki koperku suszonego,

2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego,

sól, pieprz, olej rzepakowy.

Naleśniki: ½ szklanki mąki pszennej oczyszczonej, ½ szklanki mąki pszennej razowej, 1 jajko, nieco ponad 1 szklankę mleka, sól, 2 łyżki oleju rzepakowego.

Wykonanie:                                     

Przygotuj ciasto na naleśniki z mąki, mleka, jajka i oleju. Wszystkie składniki dokładnie połącz za pomocą miksera. Posól je i zostaw na około 30 minut. Usmaż naleśniki (smażąc pierwszy naleśnik wlej na patelnię odrobinę oleju, przy smażeniu następnych naleśników nie dodawaj już tłuszczu). Czerwoną cebulę pokrój w piórka i podsmaż na oleju. Następnie dodaj mrożone warzywa oraz cukinię pokrojoną we wstążki. Podsmaż warzywa. Dopraw koperkiem, czosnkiem niedźwiedzim oraz solą i pieprzem. Dodaj pokrojone w paski naleśniki. Przez chwilę podgrzewaj danie. Przed podaniem dodaj kulki mozzarelli.

Życzę smacznego 🍽.


Komentarze

Popularne posty