Naleśniki z warzywami
Z tych proporcji otrzymamy 4 średnie porcje.
Czas przygotowania: 15 minut (nie liczę czasu na odpoczynek dla ciasta naleśnikowego).
Składniki:
200 g zielonej fasolki szparagowej mrożonej,
200 g mrożonej włoszczyzny pokrojonej w słupki,
pół małej cukinii,
4 naleśniki,
mozzarella mini (masa po odsączeniu 150g),
½ łyżeczki koperku suszonego,
2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego,
sól, pieprz, olej rzepakowy.
Naleśniki: ½ szklanki mąki pszennej oczyszczonej, ½ szklanki mąki pszennej razowej, 1 jajko, nieco ponad 1 szklankę mleka, sól, 2 łyżki oleju rzepakowego.
Wykonanie:
Jeżeli nie masz gotowych naleśników przygotuj ciasto na naleśniki z mąki, mleka, jajka i oleju. Wszystkie składniki dokładnie połącz za pomocą miksera. Posól je i zostaw na około 30 minut. Usmaż naleśniki (smażąc pierwszy naleśnik wlej na patelnię odrobinę oleju; przy smażeniu następnych naleśników nie dodawaj już tłuszczu). Mrożone warzywa oraz cukinię pokrojoną we wstążki podsmaż na oleju. Dopraw koperkiem, czosnkiem niedźwiedzim oraz solą i pieprzem. Dodaj pokrojone w paski naleśniki i mozzarellę. Przez chwilę podgrzewaj danie.