Schab z warzywami
Przepis na 4 porcje.
Czas przygotowania: 45 minut.
Składniki:
4 plastry schabu,
200 g marchewki,
200 g pietruszki,
100 g pora (biała część),
sól,
pieprz,
majeranek,
papryka słodka,
czosnek niedźwiedzi,
olej rzepakowy,
2 szklanki wody,
2 łyżki serka mascarpone.
Przyprawy do sosu: ½ łyżeczki majeranku, 1/3 łyżeczki tymianku, ½ łyżeczki papryki słodkiej, ½ papryczki chili, sól.
Wykonanie:
Schab rozbij, dopraw solą, pieprzem, majerankiem, papryką i czosnkiem. Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Na przyprawione mięso rozłóż warstwę jarzyn (wykorzystaj część warzyw, ponieważ reszta będzie potrzebna do przygotowania sosu). Zwiń roladki. Obwiąż każdą roladkę bawełnianą nicią. Obsmaż na oleju. Roladki przełóż do rondla, dodaj pokrojonego w krążki pora i pozostałą część jarzyn. Dodaj wodę i duś pod przykryciem przez około 30 minut. Następnie wyjmij roladki, usuń z nich nici. Warzywa zmiksuj. Dopraw podanymi przyprawami. Dodaj serek mascarpone. Wszystko dokładnie połącz. Umieść w powstałym sosie mięso i chwilę je podgrzewaj.
Życzę smacznego 🍽.