Zupa kalafiorowa
Z tych proporcji otrzymamy trochę więcej niż 1 litr zupy.
Czas przygotowania: 15 minut.
Składniki:
450 g kalafiora,
1 cebula,
1 litr wody,
olej rzepakowy,
sól,
pieprz,
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
½ łyżeczki imbiru,
½ łyżeczki kardamonu.
Wykonanie:
Cebulę pokrój. Podsmaż na oleju. Dodaj rozdrobniony na różyczki kalafior. Wszystko jeszcze raz podsmaż. Zalej wodą. Zagotuj. Gotuj do momentu, aż kalafior będzie miękki. Zblenduj zupę. Dodaj korzenne przyprawy oraz sól i pieprz według własnego smaku. Jeszcze przez chwilę gotuj zupę. Podawaj samą lub z dodatkiem np. groszku ptysiowego czy razowych paluchów.
Życzę smacznego 🍽.