Babeczki z burakiem
Czy zastanawialiście się, co zrobić z pozostałością po zrobieniu soku z
buraka? Użyłam tej pozostałości i przygotowałam pyszne, puszyste babeczki.
Doprawiłam je korzennymi przyprawami. Podaj je z bitą śmietaną, a zachwycisz
swoich gości.
Z tych proporcji otrzymamy 11 babeczek.
Czas wykonania: 20 minut pracy + 30 minut pieczenia.
Składniki:
80 g buraka (pozostałość po zrobieniu soku w sokowirówce),
250 g mąki pszennej,
40 g cukru,
1 szklanka maślanki,
1 jajko,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/3 szklanki oleju rzepakowego,
½ łyżeczki cynamonu,
1/3 łyżeczki kardamonu,
szczypta soli.
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie połącz ze sobą (ja użyłam miksera). Napełnij foremki ciastem do 2/3 wysokości. Nagrzej piekarnik do 200℃ i wstaw babeczki do nagrzanego piekarnika. Piecz je przez 30 minut.