Babeczki z burakiem

Pyszne, puszyste babeczki z dodatkiem startego buraka, doprawione cynamonem i kardamonem, ozdobione kremem śmietanowym, to idealna propozycja na małe słodkości. Ich smak intryguje za sprawą użytych przypraw oraz jednego ze składników, a mianowicie startego buraka. To połączenie zaskakuje i powoduje, że masz ochotę na więcej niż jedną babeczkę.

Z tych proporcji otrzymamy 12 babeczek.

Czas wykonania: 20 minut przygotowywanie babeczek i kremu + 30 minut pieczenia.

Składniki:

200 g startego na drobnych oczkach tarki buraka,

250 g mąki pszennej,

40 g cukru,

200 g jogurtu greckiego,

2 jajka,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

80 g oleju rzepakowego,

½ łyżeczki cynamonu,

1/3 łyżeczki kardamonu,

szczypta soli.

Dodatkowo: 150 g śmietanki 30%, 70 g serka mascarpone, 1 łyżeczka cukru pudru, kilka kropel soku z buraka.

Wykonanie:

Mąkę pszenną, buraka, cukier, jogurt grecki, żółtka, olej, proszek do pieczenia, przyprawy połącz ze sobą. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. Wmieszaj delikatnie ubite białka w przygotowaną masę. Formę do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami i napełnij je ciastem do 2/3 wysokości. Nagrzej piekarnik do 200℃ i wstaw babeczki do nagrzanego piekarnika. Piecz je przez 30 minut. Przygotuj krem śmietanowy. Ubij śmietankę, dodaj cukier puder, serek, sok z buraka i ubijaj jeszcze przez chwilę, aż masa stanie się bardzo gęsta. Przygotowanym kremem ozdób babeczki.

Życzę smacznego 🍽.


Popularne posty