Babeczki z burakiem
Z tych proporcji otrzymamy 12 babeczek.
Czas wykonania: 20 minut przygotowywanie babeczek i kremu + 30 minut pieczenia.
Składniki:
200 g startego na drobnych oczkach tarki buraka,
250 g mąki pszennej,
40 g cukru,
200 g jogurtu greckiego,
2 jajka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
80 g oleju rzepakowego,
½ łyżeczki cynamonu,
1/3 łyżeczki kardamonu,
szczypta soli.
Dodatkowo: 150 g śmietanki 30%, 70 g serka mascarpone, 1 łyżeczka cukru pudru, kilka kropel soku z buraka.
Wykonanie:
Mąkę pszenną, buraka, cukier, jogurt grecki, żółtka, olej, proszek do pieczenia, przyprawy połącz ze sobą. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. Wmieszaj delikatnie ubite białka w przygotowaną masę. Formę do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami i napełnij je ciastem do 2/3 wysokości. Nagrzej piekarnik do 200℃ i wstaw babeczki do nagrzanego piekarnika. Piecz je przez 30 minut. Przygotuj krem śmietanowy. Ubij śmietankę, dodaj cukier puder, serek, sok z buraka i ubijaj jeszcze przez chwilę, aż masa stanie się bardzo gęsta. Przygotowanym kremem ozdób babeczki.


