Domowa drobiowa wędlina

Moja propozycja na coś do chleba. Mięso z kurczaka zawinięte w skórę z kurczaka tworzy domową wędlinkę. Ten specjał jest delikatny i smaczny. Doskonale sprawdzi się na świątecznym stole.

Z tych proporcji otrzymamy 2 dość duże kawałki wędliny.

Czas wykonania: 20 minut przygotowanie + 90 minut gotowanie.           

Składniki:

kurczak około 2 kg,

200 g wątróbki,

bułka 1 sztuka,

pęczek koperku,

½ łyżeczki pieprzu,

½ łyżeczki soli,

½ łyżeczki ziół prowansalskich,

½ łyżeczki papryki słodkiej,

(marchewka, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, sól - składniki do ugotowania wywaru)

Wykonanie:

Bułkę namocz w wodzie, dokładnie odciśnij. Wątróbkę lekko podgotuj, wyjmij i ostudź. Kurczaka dokładnie umyj, odetnij skrzydełka i szyję. Ułóż go grzbietem do góry. Natnij skórę wzdłuż kręgosłupa. Lekko nacinając zdejmij skórę z kurczaka. Zrób to w miarę delikatnie i powoli, żeby nie uszkodzić skóry, to ważne. Z udek kurczaka oddziel mięso od kości. Bułkę i mięso z udek zmiel w maszynce, dodaj pokrojoną w kostkę wątróbkę i pokrojony koperek. Dopraw podanymi przyprawami. Masę dokładnie wyrób. Skórę rozłóż na desce, przetnij na pół tak, żeby otrzymać dwa prostokąty. Na każdym kawałku połóż masę mięsną uformowaną w walec. Zawiń ją w skórę. Następnie tak przygotowane mięso zawiń w gazę. Obwiąż nicią. W garnku umieść kości z udek i podane składniki do ugotowania wywaru, włóż mięso i gotuj na wolnym ogniu około 90 minut. Po ugotowaniu, mięso zostaw w wywarze, aby przestygło. Wyjmij. Usuń gazę. Włóż do schłodzenia.

Życzę smacznego 🍽.

Popularne posty