Domowa drobiowa wędlina
Z tych proporcji otrzymamy 2 dość duże kawałki wędliny.
Czas wykonania: 20 minut przygotowanie + 90 minut gotowanie.
Składniki:
kurczak około 2 kg,
200 g wątróbki,
bułka 1 sztuka,
pęczek koperku,
½ łyżeczki pieprzu,
½ łyżeczki soli,
½ łyżeczki ziół prowansalskich,
½ łyżeczki papryki słodkiej,
(marchewka, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, sól - składniki do ugotowania wywaru)
Wykonanie:
Bułkę namocz w wodzie, dokładnie odciśnij. Wątróbkę lekko podgotuj, wyjmij i ostudź. Kurczaka dokładnie umyj, odetnij skrzydełka i szyję. Ułóż go grzbietem do góry. Natnij skórę wzdłuż kręgosłupa. Lekko nacinając zdejmij skórę z kurczaka. Zrób to w miarę delikatnie i powoli, żeby nie uszkodzić skóry, to ważne. Z udek kurczaka oddziel mięso od kości. Bułkę i mięso z udek zmiel w maszynce, dodaj pokrojoną w kostkę wątróbkę i pokrojony koperek. Dopraw podanymi przyprawami. Masę dokładnie wyrób. Skórę rozłóż na desce, przetnij na pół tak, żeby otrzymać dwa prostokąty. Na każdym kawałku połóż masę mięsną uformowaną w walec. Zawiń ją w skórę. Następnie tak przygotowane mięso zawiń w gazę. Obwiąż nicią. W garnku umieść kości z udek i podane składniki do ugotowania wywaru, włóż mięso i gotuj na wolnym ogniu około 90 minut. Po ugotowaniu, mięso zostaw w wywarze, aby przestygło. Wyjmij. Usuń gazę. Włóż do schłodzenia.
Życzę smacznego 🍽.