Drożdżowe warkocze z groszkiem i boczkiem


Drożdżowe warkocze to doskonała propozycja na drugie śniadanie czy kolację. Delikatne ciasto z dodatkiem kremowego groszku doprawionego ziołami, a do tego aromatyczny boczek. Wszystko tworzy doskonałe połączenie. To wyjątkowe danie, które możesz traktować jako wytrawną drożdżówkę.                        

Z tych proporcji otrzymamy 3 drożdżowe warkocze.

Czas wykonania: 50 minut przygotowania + 30 minut pieczenie.

Składniki:

Farsz:

150 g groszku konserwowego,

cebula,

około 100 g pora,

20 g masła,

2 łyżki kaszy manny,

6 plastrów boczku parzonego,

1 łyżeczka ziół prowansalskich,

sól,

pieprz.

Ciasto:

250 g mąki pszennej,

10 g otrębów pszennych,

35 g drożdży,

1 łyżeczka cukru,

¼ szklanki mleka,

1 jajko,

1 żółtko,

5 łyżek oleju rzepakowego,

sól.

Dodatkowo: 1 żółtko, czarnuszka.

Wykonanie:                                                                    

Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru, dodaj łyżkę mąki i odrobinę letniego mleka, tyle żeby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodaj mąkę, otręby, sól, jajko i żółtko oraz resztę letniego mleka. Wyrób elastyczne ciasto. Dodaj olej i jeszcze wyrabiaj. Ciasto musi być dobrze napowietrzone. Odstaw, przykryte ściereczką, w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podwoi swoją objętość jest gotowe do użycia. W czasie wyrastania ciasta podsmaż na maśle pokrojoną cebulę i por. Następnie zblenduj odsączony z zalewy groszek i podsmażone warzywa. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodaj kaszę mannę. Ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości 5-8 milimetrów. Rozsmaruj na połowie masę z groszku, ułóż boczek. Przykryj drugą połową ciasta. Lekko dociśnij. Podziel otrzymany prostokąt na 3 części. Następnie każdą część natnij wzdłuż. Uformuj warkocze zawijając jedną część na drugą. Ułóż warkocze na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Posmaruj warkocze żółtkiem (ja posypałam je jeszcze czarnuszką). Pozostaw do wyrośnięcia. Wstaw do nagrzanego do 180℃ piekarnika i piecz przez 30 minut.

Życzę smacznego 🍽.

Popularne posty