Jajka faszerowane pieczarkami i żółtym serem

Przedstawiam przepis na jajka faszerowane pieczarkami i żółtym serem, które chętnie przygotowuję na różne okazje. Ponieważ zbliża się Wielkanoc, więc jest to czas na jajka w różnych potrawach i odsłonach. Przed nami najważniejsze święta w religii chrześcijańskiej, do tego - jajko towarzyszące człowiekowi od początku jego istnienia. Skarbnica witamin i źródło białka. To doskonała propozycja na święta.

Czas przygotowania: 15 minut.

Z podanych proporcji otrzymamy 24 sztuki. 

Składniki:

12 jaj kurzych,

180 g pieczarek,

mała cebula,

50 g sera gouda,

15 g posiekanej natki pietruszki,

10 g masła klarowanego,

sól,

pieprz,

gałka muszkatołowa,

2 łyżeczki majonezu.

Wykonanie:  

Ugotuj jajka na twardo. Po obraniu przekrój je na pół. Z każdej połówki wyjmij żółtko. Umyj pieczarki, zetrzyj je na tarce jarzynowej (na dużych oczkach), posiekaj drobno cebulę. Pieczarki i cebulę podsmaż na maśle. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Farsz wystudź. Dodaj do niego starty na drobnej tarce jarzynowej ser, natkę, majonez i żółtka. Wszystko starannie połącz. Farszem napełniaj białka jaj. Dowolnie udekoruj.

Życzę smacznego 🍽.


 

Popularne posty