Jajka faszerowane pieczarkami i żółtym serem
Czas przygotowania: 15 minut.
Z podanych proporcji otrzymamy 24 sztuki.
Składniki:
12 jaj kurzych,
180 g pieczarek,
mała cebula,
50 g sera gouda,
15 g posiekanej natki pietruszki,
10 g masła klarowanego,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
2 łyżeczki majonezu.
Wykonanie:
Ugotuj jajka na twardo. Po obraniu przekrój je na pół. Z każdej połówki wyjmij żółtko. Umyj pieczarki, zetrzyj je na tarce jarzynowej (na dużych oczkach), posiekaj drobno cebulę. Pieczarki i cebulę podsmaż na maśle. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Farsz wystudź. Dodaj do niego starty na drobnej tarce jarzynowej ser, natkę, majonez i żółtka. Wszystko starannie połącz. Farszem napełniaj białka jaj. Dowolnie udekoruj.
Życzę smacznego 🍽.