Pierogi z mięsem, kapustą i pieczarkami

To efektowne pierożki o miłym dla naszego podniebienia smaku. Farsz łączy łagodne pieczarki i mięso z kwaśną kapustą. Wszystko w idealnych proporcjach. Do tego należy jeszcze zwrócić uwagę na ciasto z dodatkiem kurkumy. Całość potrawy oddziałuje na nasz wzrok, gdyż ciasto jest pięknie zabarwione. Do tego smak: kwaśny w farszu i słodko-ostry w cieście. Zachęcam do wypróbowania.

Z tych proporcji otrzymałam 21 pierogów.

Czas przygotowania: 35 minut przygotowanie +5 minut gotowania.

Składniki:

150 g dowolnego ugotowanego i zmielonego mięsa z dodatkiem marchewki i pietruszki (korzeń),

150 g pieczarek,

150 g kapusty kiszonej,

30 g masła,

300 g mąki pszennej,

1 łyżeczka kurkumy,

¾ szklanki ciepłej wody,

sól,

pieprz.

Wykonanie:

Pieczarki umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Podsmaż je na maśle. Kapustę drobno pokrój, dodaj do pieczarek i jeszcze przez chwilę wszystko razem smaż. Dodaj mięso. Przygotowany farsz dopraw pieprzem i solą.

Przygotuj ciasto na pierogi. Z podanej ilości mąki odłóż dwie łyżki stołowe (tę mąkę wykorzystasz do podsypywania ciasta podczas wałkowania i do podsypania pierożków, żeby nie przykleiły się do stolnicy). Do mąki na pierogi dodaj kurkumę, wymieszaj. Następnie dodaj wodę. Zagnieć ciasto i dokładnie je wyrób. Pozostaw ciasto przykryte ciepłą miską na 15 minut. Następnie ciasto rozwałkuj, podziel na części. Na każdym kawałku kładź porcję nadzienia. Dokładnie zlepiaj pierożki. Wrzucaj je na osolony wrzątek i gotuj około 5 minut licząc od wypłynięcia.

Życzę smacznego 🍽.

Popularne posty