Tarta z kurczakiem, szpinakiem i pomidorami suszonymi
Przepis na tartę o średnicy 25 cm.
Czas wykonania: 25 minut przygotowanie ciasta i nadzienia+45 minut podpiekanie i pieczenie tarty.
Składniki:
250 g mięsa z piersi kurczaka,
200 g świeżego szpinaku,
100 g suszonych pomidorów w oleju,
100 g mozzarelli,
5 g świeżego czosnku,
4 jajka,
200 ml śmietanki 30%,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, olej rzepakowy.
SKŁADNIKI NA CIASTO: 250 g mąki pszennej, 100 g masła, 2 jajka, sól.
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieć ciasto na tartę. Włóż je na 15 minut do zamrażalnika. Następnie rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty. Ciasto nakłuj widelcem. Rozłóż na nim papier do pieczenia i wysyp ziarna fasoli, żeby obciążyć ciasto. Podpiecz ciasto w 160℃ przez 15 minut. Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oleju. Następnie dodaj szpinak i mieszając poczekaj, aż szpinak zmięknie. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj pokrojone suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko wyłóż na podpieczone ciasto. Dodaj mozzarellę. Śmietankę i jajka zmiksuj. Dopraw pieprzem i solą. Zalej nimi tartę. Piecz ją przez 30 minut w 180℃.
Życzę smacznego 🍽.