Tarta z kurczakiem, szpinakiem i pomidorami suszonymi

Jeżeli nie masz pomysłu na kolację z przyjaciółmi, skieruj swoją uwagę na tartę z całym bogactwem różnych składników. Jej smak jest delikatny i wyważony. W tym daniu nie użyłam zbyt wielu przypraw, a i tak jego smak ze względu na użyte składniki jest doskonały. Ten specjał powinien znaleźć się na Twoim talerzu.                        

Przepis na tartę o średnicy 25 cm.

Czas wykonania: 25 minut przygotowanie ciasta i nadzienia+45 minut podpiekanie i pieczenie tarty.

Składniki:

250 g mięsa z piersi kurczaka,

200 g świeżego szpinaku,

100 g suszonych pomidorów w oleju,

100 g mozzarelli,

5 g świeżego czosnku,

4 jajka,

200 ml śmietanki 30%,

sól, pieprz, gałka muszkatołowa, olej rzepakowy.

SKŁADNIKI NA CIASTO: 250 g mąki pszennej, 100 g masła, 2 jajka, sól.

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieć ciasto na tartę. Włóż je na 15 minut do zamrażalnika. Następnie rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty. Ciasto nakłuj widelcem. Rozłóż na nim papier do pieczenia i wysyp ziarna fasoli, żeby obciążyć ciasto. Podpiecz ciasto w 160℃ przez 15 minut. Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oleju. Następnie dodaj szpinak i mieszając poczekaj, aż szpinak zmięknie. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj pokrojone suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko wyłóż na podpieczone ciasto. Dodaj mozzarellę. Śmietankę i jajka zmiksuj. Dopraw pieprzem i solą. Zalej nimi tartę. Piecz ją przez 30 minut w 180℃.

Życzę smacznego 🍽.


 

Popularne posty