Bananowe ciasto z rabarbarem
Przepis na tortownicę średnicy 24 cm.
Czas wykonania: 25 minut przygotowywanie + 55 minut pieczenie.
Składniki:
2 szklanki mąki,
¼ szklanki cukru,
2 jajka,
80 g masła,
3 banany,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
70 g orzechów włoskich,
100 g rodzynków,
2 łyżki kakao
250 g rabarbaru.
Kruszonka: 60 g masła, 90 g mąki, 60 g cukru, 1 łyżka kakao (połącz składniki zagniatając je, aż powstanie kruszonka).
Wykonanie:
Jajka w temperaturze pokojowej ubij z cukrem, dodaj zblendowane banany, przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, rodzynki, pokrojone drobno orzechy oraz roztopione, ostudzone masło. Wszystko wymieszaj, przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na ciasto ułóż pokrojony rabarbar. Przykryj go kruszonką. Ciasto wstaw do nagrzanego do 180℃ piekarnika i piecz przez około 55 minut.