Deser z kaszy jaglanej i jagód
Przepis na 4 porcje.
Czas przygotowania 20 minut.
Składniki:
½ szklanki kaszy jaglanej,
2 banany,
150 g serka śmietankowego w kubku do smarowania,
100 g jagód leśnych,
sok z ½ cytryny,
1 łyżka miodu,
1 szklanka mleka do ugotowania kaszy,
½ łyżeczki kurkumy, chili, sól.
Wykonanie:
Dokładnie wypłucz kaszę i ugotuj w mleku, lekko ją soląc. Wystudzoną kaszę zblenduj z bananami. Dodaj 2 łyżki serka, miód, sok z cytryny, szczyptę chili i kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie przygotuj warstwę jagodową. Jagody zblenduj z pozostałym serkiem. Jeżeli lubisz słodkie desery, to dodaj miodu według Twojego smaku. Tak przygotowane masy ułóż według Twojej inwencji w kieliszkach. Przygotowany deser włóż do lodówki, aby się schłodził.