Deser z kaszy jaglanej i jagód

Zdrowy deser, dlaczego nie. Moja propozycja, to deser bez cukru z wykorzystaniem kaszy jaglanej, która coraz częściej gości na naszych stołach. Deser ma znakomity smak i wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Same zdrowe składniki. Zawsze można zadbać o odpowiednie odżywianie, nawet spożywając tak przyjemny dla naszych kubków smakowych słodki posiłek.

Przepis na 4 porcje.

Czas przygotowania 20 minut.  

Składniki:

½ szklanki kaszy jaglanej,

2 banany,

150 g serka śmietankowego w kubku do smarowania,

100 g jagód leśnych,

sok z ½ cytryny,

1 łyżka miodu,

1 szklanka mleka do ugotowania kaszy,

½ łyżeczki kurkumy, chili, sól.

Wykonanie:

Dokładnie wypłucz kaszę i ugotuj w mleku, lekko ją soląc. Wystudzoną kaszę zblenduj z bananami. Dodaj 2 łyżki serka, miód, sok z cytryny, szczyptę chili i kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie przygotuj warstwę jagodową. Jagody zblenduj z pozostałym serkiem. Jeżeli lubisz słodkie desery, to dodaj miodu według Twojego smaku. Tak przygotowane masy ułóż według Twojej inwencji w kieliszkach. Przygotowany deser włóż do lodówki, aby się schłodził.

Życzę smacznego 🍽.

Popularne posty