Placki ziemniaczane ze szpinakiem
Czas przygotowania: 30 minut.
Składniki:
500 g ziemniaków,
200 g świeżego szpinaku,
1 średnia cebula,
2 jajka,
3 łyżki mąki pszennej,
olej rzepakowy,
sól,
pieprz, gałka muszkatołowa.
Wykonanie:
Szpinak podsmaż na oleju. Dopraw solą, pieprzem i niewielką ilością gałki muszkatołowej. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodaj jajka, mąkę, sól, pieprz oraz szpinak. Cebulę zetrzyj na tarce do ziemniaków, dodaj do masy ziemniaczanej. Wszystko starannie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Wkładaj partiami ciasto ziemniaczane i smaż placki z dwóch stron na złoty kolor. Najlepiej smażyć placki zaraz po przygotowaniu, puszczą wtedy mniej soku.