Placki ziemniaczane ze szpinakiem

Chyba wszyscy lubią placki ziemniaczane. Proponuję pożywne, proste w wykonaniu, a do tego bardzo smaczne placki o delikatnym smaku. Ponieważ lubię szpinak, postanowiłam urozmaicić tradycyjne placki ziemniaczane dodatkiem tego zielonego warzywa, a ziemniaki starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. To  doskonała propozycja na obiad.

Czas przygotowania: 30 minut.

Składniki:

500 g ziemniaków,

200 g świeżego szpinaku,

1 średnia cebula,

2 jajka,

3 łyżki mąki pszennej,

olej rzepakowy,

sól,

pieprz, gałka muszkatołowa.

Wykonanie:

Szpinak podsmaż na oleju. Dopraw solą, pieprzem i niewielką ilością gałki muszkatołowej. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodaj jajka, mąkę, sól, pieprz oraz szpinak. Cebulę zetrzyj na tarce do ziemniaków, dodaj do masy ziemniaczanej. Wszystko starannie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Wkładaj partiami  ciasto ziemniaczane i smaż placki z dwóch stron na złoty kolor. Najlepiej smażyć placki zaraz po przygotowaniu, puszczą wtedy mniej soku.

Życzę smacznego 🍽.

Popularne posty