Zapiekanka makaronowa z mozzarellą

Delikatny, łagodny ser o elastycznej konsystencji zapieczony z makaronem i pomidorami doprawionymi wyrazistym, ostrym czosnkiem i bazylią. Wszystko tworzy zgrany zespół, świetną kompozycję smaków i zapachów. Czas na przygotowanie zapiekanki jest naprawdę niewielki, a smak kapitalny. Można i smacznie, i szybko.                     

Przepis dotyczy 2 porcji.

Czas przygotowania: 30 minut.

Składniki:                                                                                                                 

100 g makaronu, np. kolanka,

1 puszka pomidorów krojonych,

2 x 125 g sera mozzarella,

4 małe ząbki czosnku,

2 łyżki oleju rzepakowego,

sól, pieprz, bazylia.

Wykonanie:

Ugotuj makaron al dente. Podczas gotowania makaronu, podsmaż na oleju przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pomidory i przyprawy. Wszystko podduś, a następnie zblenduj. Ugotowany makaron odcedź dobrze na sicie. Przełóż go do naczynia do zapiekania, dodaj pokrojoną w kostkę mozzarellę. Wymieszaj. Zalej pomidorami. Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 220℃ piekarnika i zapiekaj 20 minut.                                                              

Życzę smacznego 🍽.

Popularne posty