Zupa ze świeżych ogórków
Z tych proporcji otrzymamy 4-5 porcji.
Czas przygotowania: 30 minut.
Składniki:
100 g marchwi,
100 g pietruszki,
50 g selera,
50 g zielonej części pora,
kilka gałązek natki pietruszki,
400 g świeżych ogórków,
200 g ziemniaków,
40 g masła,
duży pęczek koperku,
¼ szklanki śmietanki 30%,
1 łyżeczka mąki pszennej,
2 łyżki soku z cytryny,
odrobina cukru,
1,5 litra wody,
przyprawy: sól, pieprz, 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego.
Wykonanie:
Warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler obierz, por i natkę zwiąż nicią. Wszystkie warzywa zalej wodą, ugotuj z nich bulion jarzynowy z dodatkiem przypraw. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. W tym czasie na patelni podsmaż na maśle pokrojone w kostkę obrane ogórki. Z wywaru wyjmij wszystkie warzywa oprócz ziemniaków, listki laurowe i ziele angielskie. Dodaj ogórki, pokrojony koperek, sok z cytryny, cukier. Jeżeli trzeba dopraw zupę solą i pieprzem. Do śmietanki dodaj mąkę i dokładnie wszystko rozmieszaj. Zahartuj śmietankę niewielką ilością gorącej zupy. Zahartowaną śmietankę wlej do garnka z zupą i zagotuj.