Zupa ze świeżych ogórków

Polecam bardzo delikatną w smaku, pachnącą świeżym koperkiem zupę. To bezmięsna potrawa, łatwa w wykonaniu, smaczna. W składzie świeże ogórki. Taka inna wersja tradycyjnej ogórkowej.

Z tych proporcji otrzymamy 4-5 porcji.

Czas przygotowania: 30 minut.

Składniki:

100 g marchwi,

100 g pietruszki,

50 g selera,

50 g zielonej części pora,

kilka gałązek natki pietruszki,

400 g świeżych ogórków,

200 g ziemniaków,

40 g masła,

duży pęczek koperku,

¼ szklanki śmietanki 30%,

1 łyżeczka mąki pszennej,

2 łyżki soku z cytryny,

odrobina cukru,

1,5 litra wody,

przyprawy: sól, pieprz, 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego.

Wykonanie:                                                             

Warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler obierz, por i natkę zwiąż nicią. Wszystkie warzywa zalej wodą, ugotuj z nich bulion jarzynowy z dodatkiem przypraw. Bulion gotuj tak długo, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. W tym czasie na patelni podsmaż na maśle pokrojone w kostkę obrane ogórki. Z wywaru wyjmij  wszystkie warzywa oprócz ziemniaków, listki laurowe i ziele angielskie. Dodaj ogórki, pokrojony koperek, sok z cytryny, cukier i jeżeli trzeba sól i pieprz. Do śmietanki dodaj mąkę i dokładnie wszystko rozmieszaj. Dodaj do niej trochę gorącej zupy. Zahartowaną śmietankę dodaj do reszty zupy. Chwilę pogotuj.

Życzę smacznego 🍽.


 

Popularne posty