Faszerowana cukinia
Przepis na 6 porcji.
Czas wykonania: 20 minut przygotowań+ 20 minut pieczenia.
Składniki:
3 młode cukinie,
300 g mielonego mięsa wieprzowego,
150 g cebuli (2 cebule),
2 ząbki czosnku,
100 g marchewki (1 sztuka),
½ strąka czerwonej papryki,
kilka różyczek brokułu,
żółty ser do posypania cukinii,
sól, pieprz, ½ łyżeczki ziół prowansalskich, olej rzepakowy.
Wykonanie:
Umyj cukinię, przekrój ją wzdłuż. Zagotuj wodę z solą w dużym garnku. Zblanszuj cukinię i różyczki brokułu. Pokrój w kostkę cebulę, dodaj mięso, wszystko podsmaż przez chwilę na oleju. Przy pomocy drewnianej łyżki rozbij grudki mięsa. Marchew zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach, paprykę pokrój w paski dodaj do mięsa. Podsmażaj całość do momentu, gdy mięso nie będzie surowe, a warzywa będą miękkie. Dopraw farsz solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Z cukinii wydrąż nasiona, w zagłębienie włóż mięso z warzywami, udekoruj różyczkami brokułu, posyp startym żółtym serem i zapiekaj w gorącym piekarniku (180℃) przez 20 minut.
Życzę smacznego 🍽.