Faszerowana cukinia

Prosty w wykonaniu, smaczny, mięsny obiad. Młoda cukinia faszerowana mielonym mięsem wieprzowym, dobrze doprawionym z takimi dodatkami, które wspaniale współgrają ze sobą tworząc przepyszne nadzienie. To lekkie danie, dobrze skomponowane, doskonale smakujące. Polecam.

Przepis na 6 porcji.

Czas wykonania: 20 minut przygotowań+ 20 minut pieczenia.

Składniki:

3 młode cukinie,

300 g mielonego mięsa wieprzowego,

150 g cebuli (2 cebule),

2 ząbki czosnku,

100 g marchewki (1 sztuka),

½ strąka czerwonej papryki,

kilka różyczek brokułu,

żółty ser do posypania cukinii,

sól, pieprz, ½ łyżeczki ziół prowansalskich, olej rzepakowy. 

Wykonanie:

Umyj cukinię, przekrój ją wzdłuż. Zagotuj wodę z solą w dużym garnku. Zblanszuj cukinię i różyczki brokułu. Pokrój w kostkę cebulę, dodaj mięso, wszystko podsmaż przez chwilę na oleju. Przy pomocy drewnianej łyżki rozbij grudki mięsa. Marchew zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach, paprykę pokrój w paski dodaj do mięsa. Podsmażaj całość do momentu, gdy mięso nie będzie surowe, a warzywa będą miękkie. Dopraw farsz solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Z cukinii wydrąż nasiona, w zagłębienie włóż mięso z warzywami, udekoruj różyczkami brokułu, posyp startym żółtym serem i zapiekaj w gorącym piekarniku (180℃) przez 20 minut.  

Życzę smacznego 🍽.

Popularne posty