Placki z cukinii



Delikatna cukinia połączona z aromatycznym koperkiem i natką pietruszki oraz ostrym czosnkiem, to składniki zielonych placków. Podane z wędzonym łososiem i serkiem kanapkowym stanowią doskonałą propozycję na kolację. Smaczne i wyglądające bardzo efektownie placki są w stanie zachwycić niejedną osobę. Gorąco polecam, to zestawienie smaków.                           

Z tych proporcji otrzymamy 20 placków.

Czas przygotowania: 25 minut.

Składniki:

400 g cukinii,

3 ząbki czosnku,

½ pęczka natki pietruszki,

pęczek koperku,

3 jajka,

1 łyżeczka spiruliny,

4 czubate łyżki mąki,

2 łyżki otrębów pszennych,

sól,

pieprz.

Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia, 150 g serka kanapkowego, łyżka jogurtu naturalnego, 150 g łososia wędzonego na zimno.

Wykonanie:                                                      

Cukinię zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Koperek, natkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i surowe jajka zblenduj, dodaj do cukinii. Następnie dodaj mąkę, otręby oraz sól,  pieprz i spirulinę. Wszystko wymieszaj. Placki usmaż z obydwu stron na oleju. Podawaj z serkiem kanapkowym wymieszanym z jogurtem oraz łososiem.

Życzę smacznego 🍽.

Popularne posty