Placki z cukinii
Z tych proporcji otrzymamy 20 placków.
Czas przygotowania: 25 minut.
Składniki:
400 g cukinii,
3 ząbki czosnku,
½ pęczka natki pietruszki,
pęczek koperku,
3 jajka,
1 łyżeczka spiruliny,
4 czubate łyżki mąki,
2 łyżki otrębów pszennych,
sól,
pieprz.
Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia, 150 g serka kanapkowego, łyżka jogurtu naturalnego, 150 g łososia wędzonego na zimno.
Wykonanie:
Cukinię zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Koperek, natkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i surowe jajka zblenduj, dodaj do cukinii. Następnie dodaj mąkę, otręby oraz sól, pieprz i spirulinę. Wszystko wymieszaj. Placki usmaż z obydwu stron na oleju. Podawaj z serkiem kanapkowym wymieszanym z jogurtem oraz łososiem.