Placki z cukinii

Delikatna cukinia połączona z aromatycznym koperkiem i natką pietruszki oraz ostrym czosnkiem, to składniki zielonych placków. Podane z wędzonym łososiem i serkiem kanapkowym stanowią doskonałą propozycję na kolację. Smaczne i wyglądające bardzo efektownie placki są w stanie zachwycić niejedną osobę. Gorąco polecam, to zestawienie smaków.                           

Z tych proporcji otrzymamy 25 placków.

Czas przygotowania: 25 minut.

Składniki:

400 g cukinii,

3 ząbki czosnku,

pęczek natki pietruszki,

pęczek koperku,

3 jajka,

4 czubate łyżki mąki pszennej oczyszczonej,

4 czubate łyżki mąki pszennej razowej,

1 łyżeczka sody oczyszczonej,

sól,

pieprz.

Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia, 150 g serka kanapkowego, łyżka jogurtu naturalnego, 150 g łososia wędzonego na zimno.

Wykonanie:                                                      

Cukinię pokrój w kostkę. Dodaj do niej pokrojony koperek, natkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, surowe jajka i wszystko zblenduj. Następnie dodaj mąkę oraz sól, pieprz i sodę oczyszczoną. Wszystko wymieszaj. Placki usmaż z obydwu stron na oleju. Podawaj z serkiem kanapkowym wymieszanym z jogurtem oraz łososiem. Serek możesz doprawić pieprzem i solą.

Życzę smacznego🍽.


Popularne posty