Placki z cukinii
Z tych proporcji otrzymamy 25 placków.
Czas przygotowania: 25 minut.
Składniki:
400 g cukinii,
3 ząbki czosnku,
pęczek natki pietruszki,
pęczek koperku,
3 jajka,
4 czubate łyżki mąki pszennej oczyszczonej,
4 czubate łyżki mąki pszennej razowej,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
sól,
pieprz.
Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia, 150 g serka kanapkowego, łyżka jogurtu naturalnego, 150 g łososia wędzonego na zimno.
Wykonanie:
Cukinię pokrój w kostkę. Dodaj do niej pokrojony koperek, natkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, surowe jajka i wszystko zblenduj. Następnie dodaj mąkę oraz sól, pieprz i sodę oczyszczoną. Wszystko wymieszaj. Placki usmaż z obydwu stron na oleju. Podawaj z serkiem kanapkowym wymieszanym z jogurtem oraz łososiem. Serek możesz doprawić pieprzem i solą.


