Zupa z selerów
To prosta i smaczna zupa. Pełna witamin. Pożywna. Zawiera seler korzeniowy
i naciowy, co wzbogaca jej smak. Tak dobrane składniki zupy sprawiają, że jest
ona nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Zachęcam do wypróbowania.
Przepis na 4 porcje.
Czas przygotowania: 20 minut.
Składniki:
300 g selera korzeniowego,
1 pietruszka,
100 g ziemniaków,
2 łodygi selera naciowego,
1 cebula,
750 ml bulionu z kurczaka lub indyka,
50 ml śmietanki 30%,
sól, pieprz, szczypta: gałki muszkatołowej, cynamonu i imbiru.
Wykonanie:
Warzywa pokrój, zalej bulionem i ugotuj. Zblenduj. Dodaj przyprawy. Gorącą zupę, ale nie wrzącą, połącz ze śmietanką. Podawaj z groszkiem ptysiowym.
Życzę smacznego 🍽.