Chleb na zakwasie ze słonecznikiem
Z podanych składników otrzymamy 2 bochenki chleba.
Czas, w którym będziecie musieli zajmować się chlebem to około 5-10 minut (nie liczę czasu na wyrastanie ) + 48 minut na pieczenieSkładniki na chleb:
pół szklanki zakwasu z mąki żytniej,
2 szklanki mąki pszennej oczyszczonej,
2 szklanka mąki pszennej razowej,
2 szklanka mąki żytniej razowej,
¾ szklanki słonecznika,
¾ szklanki maślanki,
¾ szklanki letniej wody+ 1 szklanka letniej wody,
1 łyżka stołowa soli,
1 łyżka stołowa cukru trzcinowego,
1 łyżka oleju rzepakowego.
Składniki na zakwas:
mąka żytnia oczyszczona,
woda.
Wykonanie:
Przygotowanie chleba: Do miski wsyp szklankę mąki pszennej razowej i szklankę mąki żytniej razowej. Dodaj pół szklanki zakwasu i szklankę letniej wody. Wszystko wymieszaj. Przykryj ściereczką i zostaw na noc w ciepłym pomieszczeniu. Rozczyn powinien urosnąć. Następnie dodaj pozostałe składniki. Wszystko starannie wymieszaj. Masa powinna być dość gęsta. Przykryj ściereczką ciasto chlebowe i pozostaw do wyrośnięcia. Następnie ciasto przełóż do dwóch foremek o wymiarach około 12 cm x 26 cm i pozostaw do ponownego wyrośnięcia. Wstaw chleb do chłodnego piekarnika. Piekarnik rozgrzej do 200℃. Gdy osiągniesz zadaną temperaturę, wierzch chleba posmaruj wodą za pomocą pędzelka. Ja piekę chleb w tej temperaturze przez 24 minuty. Następnie zmniejszam temperaturę do 180℃ i piekę go przez kolejne 24 minuty. Dostosuj czas pieczenia do swojego piekarnika.
Życzę smacznego 🍽.