Chleb na zakwasie ze słonecznikiem

Świeży chleb, własnoręcznie przygotowany, to wspaniałe dopełnienie do sera czy wędliny. Zachęcam do pieczenia chleba, gdyż roznoszący się po domu zapach jest bardzo miły dla naszych zmysłów. Zapach z piekarni zawsze zachęca nas do wstąpienia i skosztowania świeżego pieczywa. Będziecie mieli dużo radości, gdy chleb pięknie wyrośnie i się upiecze.

Z podanych składników otrzymamy 2 bochenki chleba.

Czas, w którym będziecie musieli zajmować się chlebem to około 5-10 minut (nie liczę czasu na wyrastanie ) + 48 minut na pieczenie

Składniki na chleb:

pół szklanki zakwasu z mąki żytniej,

2 szklanki mąki pszennej oczyszczonej,

2 szklanka mąki pszennej razowej,

2 szklanka mąki żytniej razowej,

¾ szklanki słonecznika,

¾ szklanki maślanki,

¾ szklanki letniej wody+ 1 szklanka letniej wody,

1 łyżka stołowa soli,

1 łyżka stołowa cukru trzcinowego,

1 łyżka oleju rzepakowego.

Składniki na zakwas: 

mąka żytnia oczyszczona,

woda.

Wykonanie:         

Przygotowanie zakwasu: w pierwszym dniu zmieszaj ½ szklanki mąki żytniej i ½  szklanki letniej wody i umieść wszystko w dużym słoiku. Przykryj słoik gazą. Następnego dnia dodaj ¼ szklanki mąki i ¼ szklanki letniej wody. Wymieszaj. W trzecim dniu dodaj ponownie ¼ szklanki mąki i ¼ szklanki letniej wody. Dzień czwarty: dodaj po ½  szklanki mąki i ½ szklanki letniej wody. W piątym dniu dodaj 1-2 łyżki mąki i tyle samo wody. Następnego dnia zakwas jest gotowy. Niewykorzystany zakwas możesz przechowywać w lodówce, szczelnie zamknięty. Co tydzień dokarmiaj zakwas odrobiną mąki i wody.

Przygotowanie chleba: Do miski wsyp szklankę mąki pszennej razowej i szklankę mąki żytniej razowej. Dodaj pół szklanki zakwasu i szklankę letniej wody. Wszystko wymieszaj. Przykryj ściereczką i zostaw na noc w ciepłym pomieszczeniu. Rozczyn powinien urosnąć. Następnie dodaj pozostałe składniki. Wszystko starannie wymieszaj. Masa powinna być dość gęsta. Przykryj ściereczką ciasto chlebowe i pozostaw do wyrośnięcia. Następnie ciasto przełóż do dwóch foremek o wymiarach około 12 cm x 26 cm i pozostaw do ponownego wyrośnięcia. Wstaw chleb do chłodnego piekarnika. Piekarnik rozgrzej do 200℃. Gdy osiągniesz zadaną temperaturę, wierzch chleba posmaruj wodą za pomocą pędzelka. Ja piekę chleb w tej temperaturze przez 24 minuty. Następnie zmniejszam temperaturę do 180℃ i piekę go przez kolejne 24 minuty. Dostosuj czas pieczenia do swojego piekarnika.

Życzę smacznego 🍽.

 



 


Popularne posty