Ciasto z mango i borówką
Przepis na tortownicę o średnicy 28 cm.
Czas wykonania: 25 minut przygotowanie biszkoptu i wierzchnich warstw oraz składanie ciasta + 15 minut pieczenie biszkoptu (podany czas nie obejmuje czasu chłodzenia).
Składniki:
BISZKOPT:
4 jajka,
80 g mąki pszennej,
80 g mąki ziemniaczanej,
80 g cukru,
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
3 łyżeczki kakao.
MASA:
450 g mango,
400 ml śmietanki 30%,
400 g jogurtu naturalnego,
3-4 łyżeczki cukru pudru,
12 łyżeczek żelatyny.
WARSTWA OWOCÓW:
450 g mango,
4 łyżeczki żelatyny,
250 g borówki amerykańskiej.
Wykonanie:
Przygotowanie biszkoptu: białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodaj cukier i ubijaj, aż piana będzie bardzo sztywna i błyszcząca. Dodaj żółtka. Wymieszaj. Następnie dodaj przesiane obie mąki, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie wszystko wymieszaj. Wyłóż ciasto do formy. Wstaw biszkopt do nagrzanego do 175℃ piekarnika i piecz go przez 12-15 minut.
Przygotowanie masy: mango zblenduj (jeżeli używasz mrożonego mango poczekaj, aż się rozmrozi i osiągnie temperaturę pokojową). Do owoców dodaj jogurt w temperaturze pokojowej, wymieszaj. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody (ok. 1/3 szklanki). Do żelatyny dodaj 3 łyżki masy owocowo-jogurtowej, wymieszaj i dodaj do reszty masy. Wszystko bardzo starannie wymieszaj. Następnie ubij śmietankę i dodaj do tężejącej masy. Rozłóż masę owocowo-jogurtowo-śmietanową na biszkopcie uprzednio dodając do niej borówki. Włóż ciasto do lodówki. W tym czasie przygotuj wierzch ciasta. Zblenduj mango (jeżeli używasz mrożonego mango poczekaj, aż się rozmrozi i osiągnie temperaturę pokojową). Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody. Dodaj do niej 2 łyżki zblendowanych owoców, następnie wszystko połącz. Mus owocowy rozłóż na cieście. Włóż ciasto na 3 godziny do lodówki.