Ciasto z mango i borówką

Lekkie ciasto z puszystą masą łączącą tropikalne mango z jogurtem i bitą śmietaną. To wszystko mieści się na mięciutkim, kakaowym biszkopcie. Ten przysmak, to świetne orzeźwieniem w upalne dni. Możesz rozkoszować się nim nie tylko latem, ale przez cały rok, dzięki dostępnym mrożonym produktom. Ciasto z mango i borówką jest wyborne w smaku. Polecam.

Przepis na tortownicę o średnicy 28 cm.

Czas wykonania: 25 minut przygotowanie biszkoptu i wierzchnich warstw oraz składanie ciasta + 15 minut pieczenie biszkoptu (podany czas nie obejmuje czasu chłodzenia).

Składniki:

BISZKOPT:

4 jajka,

80 g mąki pszennej,

80 g mąki ziemniaczanej,

80 g cukru,

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,

3 łyżeczki kakao.

MASA:

450 g mango,

400 ml śmietanki 30%,

400 g jogurtu naturalnego,

3-4 łyżeczki cukru pudru,

12 łyżeczek żelatyny.

WARSTWA OWOCÓW:

450 g mango,

4 łyżeczki żelatyny,                    

250 g borówki amerykańskiej.

Wykonanie:

Przygotowanie biszkoptu: białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodaj cukier i ubijaj, aż piana będzie bardzo sztywna i błyszcząca. Dodaj żółtka. Wymieszaj. Następnie dodaj przesiane obie mąki, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie wszystko wymieszaj. Wyłóż ciasto do formy. Wstaw biszkopt do nagrzanego do 175℃ piekarnika i piecz go przez 12-15 minut.

Przygotowanie masy: mango zblenduj (jeżeli używasz mrożonego mango poczekaj, aż się rozmrozi i osiągnie temperaturę pokojową). Do owoców dodaj jogurt w temperaturze pokojowej, wymieszaj. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody (ok. 1/3 szklanki). Do żelatyny dodaj 3 łyżki masy owocowo-jogurtowej, wymieszaj i dodaj do reszty masy. Wszystko bardzo starannie wymieszaj. Następnie ubij śmietankę i dodaj do tężejącej masy. Rozłóż masę owocowo-jogurtowo-śmietanową na biszkopcie uprzednio dodając do niej borówki. Włóż ciasto do lodówki. W tym czasie przygotuj wierzch ciasta. Zblenduj mango (jeżeli używasz mrożonego mango poczekaj, aż się rozmrozi i osiągnie temperaturę pokojową). Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody. Dodaj do niej 2 łyżki zblendowanych owoców, następnie wszystko połącz. Mus owocowy rozłóż na cieście. Włóż ciasto na 3 godziny do lodówki.

Życzę smacznego 🍽.

Popularne posty