Drożdżowiec z serem
Przepis na tortownicę o średnicy 28 cm.
Czas przygotowania: 70 minut pracy + 45 minut pieczenia.
Składniki:
CIASTO:
270 g mąki pszennej,
30 g świeżych drożdży,
2 łyżki cukru,
1 jajko,
80 ml mleka,
65 g masła,
szczypta soli.
MASA SEROWA:
750 g białego sera półtłustego,
3 jajka,
opakowanie cukru waniliowego na 1 kg mąki,
skórka otarta z ½ cytryny,
4 łyżki cukru, sól.
MASA BUDYNIOWA:
2 budynie waniliowe bez cukru,
500 ml mleka,
2 łyżki cukru,
sól,
100 g masła,
2 jajka.
DO POSYPANIA: płatki migdałowe
Wykonanie:
Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru, dodaj łyżkę mąki i odrobinę letniego mleka, przygotuj rozczyn (powinien on mieć konsystencję gęstej śmietany). Pozostaw go do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiej. Dodaj do niej rozczyn, resztę cukru i pozostałe składniki, oprócz masła. Wszystko starannie wyrób (możesz użyć miksera). Roztopione masło lekko ostudź, dodaj do ciasta. Wyrabiaj, aż ciasto wchłonie masło, następnie jeszcze przez chwilę wyrabiaj. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ugotuj budyń dodając cukier. Do ugotowanego budyniu dodaj masło, wymieszaj masę za pomocą miksera. Gdy budyń ostygnie, dodaj żółtka. Zmiksuj masę. Przed samym składaniem ciasta ubij białka z odrobiną soli i dodaj do masy budyniowej. Ciasto rozwałkuj, przenieś na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostaw je do wyrośnięcia. Zmiel ser w maszynce. Dodaj skórkę z cytryny, żółtka. Wymieszaj masę. Białka ubij z odrobiną soli i dodatkiem cukrów, delikatnie wmieszaj w masę serową. Na ciasto ostrożnie wyłóż masę serową, a na nią masę budyniową. Na masę budyniową posyp płatki migdałowe. Wstaw ciasto do nagrzanego do 160℃ piekarnika i piecz go przez około 45 minut.