Sałatka z arbuzem i fetą

Soczyste sałatki doskonale orzeźwiają i dobrze smakują. Świeże składniki wpływają na poprawę naszej urody i na zdrowie. Połączenie sera feta z arbuzem, ogórkiem, świeżą sałatą i zamarynowaną w soku z cytryny czerwoną cebulą już dobrze smakuje. Doprawiona anyżem i kminem rzymskim oraz sosem sojowym smakuje jeszcze lepiej. Zachęcam do łączenia różnych smaków i spróbowania tej sałatki.

Składniki:

200 g arbuza,

1 czerwona cebula (około 140g)

180 g świeżego ogórka,

300 g fety,

50 g mix sałat,

3 łyżki oliwy z oliwek,

1/3 łyżeczki kminu rzymskiego całego i 1/3 łyżeczki nasion anyżu,

1 łyżeczka sosu sojowego,

sok z połowy cytryny,

sól,

pieprz.

Wykonanie:

Pokrój cebulę w piórka, zalej sokiem z cytryny, odstaw na około 10 minut. Pokrój arbuza i  fetę w kostkę. Ogórki umyj, pokrój w półplasterki. Połącz wszystko z mixem sałat i odsączoną cebulą. Dopraw solą, pieprzem, zmielonym anyżem i kminem rzymskim. Do soku z cytryny pozostałego po odsączeniu cebuli dodaj oliwę i sos sojowy, wszystko wymieszaj. Dodaj do sałatki. Ponownie wymieszaj.

Życzę smacznego 🍽.

Popularne posty