Sałatka z arbuzem i fetą
Składniki:
200 g arbuza,
1 czerwona cebula (około 140g)
180 g świeżego ogórka,
300 g fety,
50 g mix sałat,
3 łyżki oliwy z oliwek,
1/3 łyżeczki kminu rzymskiego całego i 1/3 łyżeczki nasion anyżu,
1 łyżeczka sosu sojowego,
sok z połowy cytryny,
sól,
pieprz.
Wykonanie:
Pokrój cebulę w piórka, zalej sokiem z cytryny, odstaw na około 10 minut. Pokrój arbuza i fetę w kostkę. Ogórki umyj, pokrój w półplasterki. Połącz wszystko z mixem sałat i odsączoną cebulą. Dopraw solą, pieprzem, zmielonym anyżem i kminem rzymskim. Do soku z cytryny pozostałego po odsączeniu cebuli dodaj oliwę i sos sojowy, wszystko wymieszaj. Dodaj do sałatki. Ponownie wymieszaj.