Ciasteczka cytrynowe



To proste w wykonaniu, aromatyczne, kruche ciasteczka. Bardzo szybkie w przygotowaniu. O intensywnym cytrynowym smaku. Dobrze jest je przygotować i mieć w pojemniku, a kiedy przyjdzie czas otworzyć pudełeczko i delektować się ich smakiem przy filiżance ulubionej herbaty lub jak wolicie kawy.

Z podanych proporcji otrzymałam 38 ciastek.

Czas wykonania: 15 minut przygotowanie + 12 minut pieczenie.

Składniki:                                                                                 

200 g mąki tortowej,

50 g mąki krupczatki,

50 g cukru,

2 żółtka,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

skórka otarta z jednej cytryny,

sok z połowy cytryny,

½ łyżeczki kurkumy,

1/8 łyżeczki soli,

150 g masła,

1 płaska łyżka jogurtu naturalnego,

½ łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii.

Wykonanie:

Mąkę tortową i krupczatkę wymieszaj z solą, proszkiem do pieczenia i kurkumą. Miękkie masło utrzyj z cukrem za pomocą miksera. Następnie dodaj żółtka, jogurt, skórkę otartą z cytryny, ekstrakt z wanilii i sok z cytryny. Wszystko wymieszaj. Do masła z dodatkami dodaj mąkę z dodatkami. Połącz składniki zagniatając ciasto (nie należy chłodzić ciasta). Napełnij maszynkę do ciastek masą i wyciskaj ciastka na blachę do pieczenia zachowując 2-3 cm odstępy. Wstaw ciasteczka do nagrzanego do 180℃ piekarnika i piecz je przez 10-12 minut.

Życzę smacznego 🍽.

Popularne posty