Ciasteczka cytrynowe
Z podanych proporcji otrzymałam 38 ciastek.
Czas wykonania: 15 minut przygotowanie + 12 minut pieczenie.
Składniki:
200 g mąki tortowej,
50 g mąki krupczatki,
50 g cukru,
2 żółtka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
skórka otarta z jednej cytryny,
sok z połowy cytryny,
½ łyżeczki kurkumy,
1/8 łyżeczki soli,
150 g masła,
1 płaska łyżka jogurtu naturalnego,
½ łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii.
Wykonanie:
Mąkę tortową i krupczatkę wymieszaj z solą, proszkiem do pieczenia i kurkumą. Miękkie masło utrzyj z cukrem za pomocą miksera. Następnie dodaj żółtka, jogurt, skórkę otartą z cytryny, ekstrakt z wanilii i sok z cytryny. Wszystko wymieszaj. Do masła z dodatkami dodaj mąkę z dodatkami. Połącz składniki zagniatając ciasto (nie należy chłodzić ciasta). Napełnij maszynkę do ciastek masą i wyciskaj ciastka na blachę do pieczenia zachowując 2-3 cm odstępy. Wstaw ciasteczka do nagrzanego do 180℃ piekarnika i piecz je przez 10-12 minut.