Przekąska do piwa
Wielkość przekąski, to około 21cm x 36cm.
Czas przygotowania: 35 minut.
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego 300g,
1 jajko,
200 g serka śmietankowego, kanapkowego,
100 g sera z niebieską pleśnią,
około 80 g żółtego sera,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka suszonego oregano,
pomidorki koktajlowe.
Wykonanie:
Ciasto francuskie wyłóż do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Końce ciasta zawiń tworząc 2-3 cm brzegi. Środek przykryj papierem do pieczenia obciążonym ziarnami fasoli. Podpiecz ciasto w 200℃ przez 15 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie: do sera śmietankowego dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano i pokrojony na małe kawałeczki ser pleśniowy. Wszystko wymieszaj. Żółty ser zetrzyj na tarce. Podpieczone, lekko wystudzone ciasto posmaruj przygotowanymi serami, dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i posyp zapiekankę żółtym serem. Brzegi zapiekanki posmaruj jajkiem. Zapiekaj przez 15 minut w 200℃. Podziel przysmak na kawałki.
Komentarze
Prześlij komentarz