Przekąska do piwa


Ta przekąska to połączenie ciasta francuskiego z różnymi serami i pomidorkami koktajlowymi. Doprawiona świeżym czosnkiem i suszonym oregano. Proponowana przekąska-zapiekanka z pewnością jest kaloryczna, ale sprawia wrażenie bardzo lekkiej. Do tego kremowe, serowe nadzienie. Doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno. Podana na zimno staje się sztywniejsza i jest wtedy idealna jako przegryzka do piwa. Z pewnością zjesz ją ze smakiem. Polecam.                      

Wielkość przekąski, to około 21cm x 36cm.

Czas przygotowania: 35 minut.

Składniki:                                                                                                                 

opakowanie ciasta francuskiego 300g,

1 jajko,

200 g serka śmietankowego, kanapkowego,

100 g sera z niebieską pleśnią,

około 80 g żółtego sera,

2 ząbki czosnku,

1 łyżeczka suszonego oregano,

pomidorki koktajlowe.

Wykonanie:

Ciasto francuskie wyłóż do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Końce ciasta zawiń tworząc 2-3 cm brzegi. Środek przykryj papierem do pieczenia obciążonym ziarnami fasoli. Podpiecz ciasto w 200℃ przez 15 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie: do sera śmietankowego dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano i pokrojony na małe kawałeczki ser pleśniowy. Wszystko wymieszaj. Żółty ser zetrzyj na tarce. Podpieczone, lekko wystudzone ciasto posmaruj przygotowanymi serami, dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i posyp zapiekankę żółtym serem. Brzegi zapiekanki posmaruj jajkiem. Zapiekaj przez 15 minut w 200. Podziel przysmak na kawałki.

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty