Sałatka z tuńczykiem i ryżem
Czas przygotowania: 15 minut.
Składniki:
¼ szklanki ryżu,
słoik selera konserwowego,
puszka tuńczyka w sosie własnym,
½ puszki kukurydzy,
½ puszki groszku zielonego,
czerwona papryka,
3 gałązki natki pietruszki,
sok z ¼ cytryny,
½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
sól,
pieprz,
łyżka oliwy z oliwek lub 2 płaskie łyżki majonezu.
Wykonanie:
Ugotuj ryż. W tym czasie pokrój paprykę w kostkę. Posiekaj natkę. Seler konserwowy dokładnie odciśnij z zalewy, kukurydzę i groszek odsącz dokładnie na sicie. Tuńczyka odsącz z zalewy. Składniki sałatki, oprócz soku z cytryny, oliwy (majonezu) i przypraw, umieść w misce. Oliwę połącz z sokiem z cytryny i przyprawami. Wymieszaj. Dodaj do pozostałych składników. Jeżeli lubisz sałatki z majonezem, to połącz sok z cytryny z przyprawami i dodaj go do sałatki, następnie dodaj majonez. Składniki sałatki wymieszaj. Schłodź w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz