Sałatka z tuńczykiem i ryżem

Warzywa podparte sytością ryżu z dodatkiem ryby połączone w sałatkę zyskują zupełnie nowy smak. Jeżeli nie chcesz jeść jej z majonezem, to zamiast niego dodaj oliwę z oliwek, też będzie smacznie. To doskonała propozycją na spotkanie z rodziną czy przyjaciółmi. Porcja tej sałatki wystarczy również za cały obiad.                        

Czas przygotowania: 15 minut.

Składniki:

¼ szklanki ryżu,

słoik selera konserwowego,

puszka tuńczyka w sosie własnym,

½ puszki kukurydzy,

½ puszki groszku zielonego,

czerwona papryka,

3 gałązki natki pietruszki,

sok z ¼ cytryny,

½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki,

sól,

pieprz,

łyżka oliwy z oliwek lub 2 płaskie łyżki majonezu.

Wykonanie:  

Ugotuj ryż. W tym czasie pokrój paprykę w kostkę. Posiekaj natkę. Seler konserwowy dokładnie odciśnij z zalewy, kukurydzę i groszek odsącz dokładnie na sicie. Tuńczyka odsącz z zalewy. Składniki sałatki, oprócz soku z cytryny, oliwy (majonezu) i przypraw, umieść w misce. Oliwę połącz z sokiem z cytryny i przyprawami. Wymieszaj. Dodaj do pozostałych składników. Jeżeli lubisz sałatki z majonezem, to połącz sok z cytryny z przyprawami i dodaj go do sałatki, następnie dodaj majonez. Składniki sałatki wymieszaj. Schłodź w lodówce.

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty