Udka kaczki w sosie pomarańczowym

Duszone kacze udka, to propozycja na smaczny obiad. Mięso jest kruche i soczyste. Smak potrawy jest wyjątkowy nie tylko ze względu na użyte mięso, ale na dodatek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. Tylko trzy przyprawy, mięso i sok, a tak miłe doznania smakowe. Przygotowanie tego specjału jest bardzo proste. Zachęcam do wypróbowania. Polecam.  

Przepis na 2 porcje.

Czas przygotowania: 80 minut (nie wliczamy czasu marynowania mięsa).

Składniki:

2 udka kaczki,

2 pomarańcze,

1/2 łyżki mąki pszennej,

sól, pieprz, majeranek.

Wykonanie:

Umyte i osuszone udka przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Włóż mięso do lodówki na godzinę. Następnie podsmaż je na oleju z obydwu stron. Przełóż udka do rondla, dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy i duś mięso pod przykryciem około 1 h 15 min. Wyjmij udka i zagęść sos mąką. Zagotuj sos do zgęstnienia.                                                           

Życzę smacznego 🍽.

Popularne posty