Udka kaczki w sosie pomarańczowym
Duszone kacze udka, to propozycja na smaczny obiad. Mięso jest kruche i
soczyste. Smak potrawy jest wyjątkowy nie tylko ze względu na użyte mięso, ale
na dodatek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. Tylko trzy przyprawy, mięso i
sok, a tak miłe doznania smakowe. Przygotowanie tego specjału jest bardzo
proste. Zachęcam do wypróbowania. Polecam.
Przepis na 2 porcje.
Czas przygotowania: 80 minut (nie wliczamy czasu marynowania mięsa).
Składniki:
2 udka kaczki,
2 pomarańcze,
1/2 łyżki mąki pszennej,
sól, pieprz, majeranek.
Wykonanie:
Umyte i osuszone udka przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Włóż mięso do lodówki na godzinę. Następnie podsmaż je na oleju z obydwu stron. Przełóż udka do rondla, dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy i duś mięso pod przykryciem około 1 h 15 min. Wyjmij udka i zagęść sos mąką. Zagotuj sos do zgęstnienia.
Życzę smacznego 🍽.