Bukiet jesiennych warzyw

Proponuję pyszne danie, pożywne i urozmaicone. Jędrne warzywa z delikatną kaszą jaglaną, doprawione czubrycą zieloną, przyprawą o intensywnym, lecz nie za ostrym aromacie i smaku. Danie doskonale się komponuje. Korzystnie wpływa na stan naszego zdrowia. To doskonały pomysł na smakowity obiad. Skieruj swoją uwagę na ten przepis i wykorzystaj go przy najbliższej okazji. Gorąco polecam.                    

Z tych proporcji otrzymamy 4 porcje.

Czas przygotowania: 30 minut.                                                                                                     

Składniki:

1 papryka czerwona,

1 papryka zielona,

1 papryka żółta,

½ niedużej cukinii,

2 cebule,

300 g obranej dyni,

4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej,

1 łyżka masła,

1 łyżka oleju rzepakowego,

1 łyżka miodu,

około 150 g cienkiej kiełbasy,

½ łyżeczki czubrycy zielonej,

sól,

pieprz.

Wykonanie:

Cebulę pokrój w piórka, oczyszczone papryki pokrój w kostkę, cukinię pokrój w półplasterki. Warzywa podsmaż na oleju (warzywa muszą być jędrne). Dynię pokrój w kostkę, podsmaż na maśle, pod koniec smażenia dodaj miód. Podsmażaj do zrumienienia. Połącz składniki warzywne, dodaj kaszę i podsmażoną na suchej patelni grillowej pokrojoną w plasterki kiełbasę. Danie wymieszaj, dopraw podanymi przyprawami. Chwilę pozostaw na ogniu, żeby smaki się połączyły.

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty