Ciasto marchewkowe z żurawiną


Puszyste ciasto z marchewką, kakao i suszoną żurawiną. Bardzo kakaowe ciasto udekorowane kakaową polewą, posypane orzechami włoskimi. To ciasto urzekło mnie swoim smakiem. Lubię do niego wracać. Jego smak jest wyborny. Idealny przepis. Polecam.

Przepis na blaszkę 24 cm x 28 cm.

Czas wykonania: 30 minut przygotowywanie ciasta do pieczenia oraz przygotowywanie polewy + 40 minut pieczenie ciasta.

Składniki:

3 jajka,

1 i 2/3 szklanki mąki pszennej,

½ szklanki cukru,

1 szklanka oleju rzepakowego,

2 szklanki marchewki startej na dużych oczkach tarki,

1 szklanka suszonej żurawiny,

1 i ½ łyżeczki: proszku do pieczenia, sody, cynamonu,

4 łyżeczki kakao.

Polewa: ½ kostki masła, ½ szklanki przesianego cukru pudru, 3 łyżki kakao, 2 łyżki gorącej wody.

Wykonanie:

Do miski wsyp cukier, dodaj olej i ucieraj składniki za pomocą miksera. Następnie dodawaj po jednym jajku i kontynuuj ucieranie. Stopniowo dodawaj mąkę. Po dodaniu mąki, dodaj: proszek, sodę, cynamon i kakao. Połącz składniki za pomocą miksera. Dodaj marchewkę i żurawinę. Wmieszaj je łyżką w ciasto (mieszaj tylko do połączenia składników, nie dłużej). Wyłóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw blaszkę do nagrzanego do 200℃ piekarnika i piecz ciasto przez 40 minut.

Przygotuj polewę. Rozpuść masło. Zdejmij je z ognia i dodaj: cukier puder, kakao i gorącą wodę wszystko mieszaj łyżką, aż polewa zgęstnieje. Wylej polewę na ostudzone ciasto. Posyp ciasto posiekanymi orzechami włoskimi.

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty