Ciasto marchewkowe z żurawiną
Przepis na blaszkę 24 cm x 28 cm.
Czas wykonania: 30 minut przygotowywanie ciasta do pieczenia oraz przygotowywanie polewy + 40 minut pieczenie ciasta.
Składniki:
3 jajka,
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej,
½ szklanki cukru,
1 szklanka oleju rzepakowego,
2 szklanki marchewki startej na dużych oczkach tarki,
1 szklanka suszonej żurawiny,
1 i ½ łyżeczki: proszku do pieczenia, sody, cynamonu,
4 łyżeczki kakao.
Polewa: ½ kostki masła, ½ szklanki przesianego cukru pudru, 3 łyżki kakao, 2 łyżki gorącej wody.
Wykonanie:
Do miski wsyp cukier, dodaj olej i ucieraj składniki za pomocą miksera. Następnie dodawaj po jednym jajku i kontynuuj ucieranie. Stopniowo dodawaj mąkę. Po dodaniu mąki, dodaj: proszek, sodę, cynamon i kakao. Połącz składniki za pomocą miksera. Dodaj marchewkę i żurawinę. Wmieszaj je łyżką w ciasto (mieszaj tylko do połączenia składników, nie dłużej). Wyłóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw blaszkę do nagrzanego do 200℃ piekarnika i piecz ciasto przez 40 minut.
Przygotuj polewę. Rozpuść masło. Zdejmij je z ognia i dodaj: cukier puder, kakao i gorącą wodę wszystko mieszaj łyżką, aż polewa zgęstnieje. Wylej polewę na ostudzone ciasto.
Komentarze
Prześlij komentarz