Ciasto marchewkowe z żurawiną

Puszyste ciasto z marchewką, kakao i suszoną żurawiną. Bardzo kakaowe ciasto udekorowane kakaową polewą i bitą śmietaną. To ciasto urzekło mnie swoim smakiem. Lubię do niego wracać. Jego smak jest wyborny. Idealny przepis. Polecam.

Przepis na blaszkę 24 cm x 28 cm.

Czas wykonania: 30 minut przygotowywanie ciasta do pieczenia oraz przygotowywanie polewy + 40 minut pieczenie ciasta.

Składniki:

3 jajka,

1 i 2/3 szklanki mąki pszennej,

½ szklanki cukru,

1 szklanka oleju rzepakowego,

2 szklanki marchewki startej na dużych oczkach tarki,

1 szklanka suszonej żurawiny,

1 i ½ łyżeczki: proszku do pieczenia, sody, cynamonu,

4 łyżeczki kakao.

Polewa: ½ kostki masła, ½ szklanki przesianego cukru pudru, 3 łyżki kakao, 2 łyżki gorącej wody.

Wykonanie:

Do miski wsyp cukier, dodaj olej i ucieraj składniki za pomocą miksera. Następnie dodawaj po jednym jajku i kontynuuj ucieranie. Stopniowo dodawaj mąkę. Po dodaniu mąki, dodaj: proszek, sodę, cynamon i kakao. Połącz składniki za pomocą miksera. Dodaj marchewkę i żurawinę. Wmieszaj je łyżką w ciasto (mieszaj tylko do połączenia składników, nie dłużej). Wyłóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw blaszkę do nagrzanego do 200℃ piekarnika i piecz ciasto przez 40 minut.

Przygotuj polewę. Rozpuść masło. Zdejmij je z ognia i dodaj: cukier puder, kakao i gorącą wodę wszystko mieszaj łyżką, aż polewa zgęstnieje. Wylej polewę na ostudzone ciasto.

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty