Paprykarz


Domowy paprykarz, w nieco innym składzie od tego z lat 60. XX wieku, który powstał, aby zagospodarować kawałki ryb pozostałe po wykrawaniu kostki rybnej z zamrożonych bloków rybnych. Prezentowany poniżej, w swoim składzie ma  morszczuka i wędzoną makrelę, obok których mamy cebulę, czosnek, paprykę i przecier pomidorowy. Ten specjał doprawiony jest tylko słodką papryką, solą i pieprzem. Doskonały do chleba z masłem. Zrób i skosztuj, naprawdę warto.

Czas przygotowania: 35 minut.

Z podanych proporcji otrzymamy około 900 ml (pojemnik po lodach).

Składniki:

150 g filetów z morszczuka,

100 g wędzonej makreli,

300 g oczyszczonej, czerwonej papryki,

2 cebule średniej wielkości,

3 ząbki czosnku,

¼ szklanki ryżu,

1 płaska łyżeczka papryki słodkiej,

500 g przecieru pomidorowego, sól, pieprz, cukier,

olej rzepakowy.

Wykonanie:

Morszczuka umyj, osuszyć, ugotuj na parze. Paprykę skrop olejem, upiecz w piekarniku w 190℃ przez 20 minut. Następnie zdejmij z niej skórkę. Ryż ugotuj z dodatkiem soli. Na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj przecier pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj chwilę do zredukowania przecieru. Obierz z ości makrelę. Obie ryby i paprykę zblenduj. Do przecieru dodaj zblendowane ryby z papryką oraz ryż. Dopraw podanymi przyprawami i cukrem. 

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty