Paprykarz
Czas przygotowania: 35 minut.
Z podanych proporcji otrzymamy około 900 ml (pojemnik po lodach).
Składniki:
150 g filetów z morszczuka,
100 g wędzonej makreli,
300 g oczyszczonej, czerwonej papryki,
2 cebule średniej wielkości,
3 ząbki czosnku,
¼ szklanki ryżu,
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej,
500 g przecieru pomidorowego, sól,
pieprz, cukier,
olej rzepakowy.
Wykonanie:
Morszczuka umyj, osuszyć, ugotuj na parze. Paprykę skrop olejem, upiecz w piekarniku w 190℃ przez 20 minut. Następnie zdejmij z niej skórkę. Ryż ugotuj z dodatkiem soli. Na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj przecier pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj chwilę do zredukowania przecieru. Obierz z ości makrelę. Obie ryby i paprykę zblenduj. Do przecieru dodaj zblendowane ryby z papryką oraz ryż. Dopraw podanymi przyprawami i cukrem.
Życzę smacznego 🍽.
Komentarze
Prześlij komentarz