Pyzy z mięsem
Z tych proporcji otrzymamy 11 pyz.
Czas przygotowania: zakładam, że macie przygotowane nadzienie i ugotowane ziemniaki, to około 25-30 minut.
Składniki:
1,5 kg ziemniaków,
4-5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej,
250 g dowolnego ugotowanego i zmielonego mięsa z dodatkiem marchwi i pietruszki,
cebula,
100 g pieczarek,
olej rzepakowy,
2-3 łyżki mąki pszennej,
sól, pieprz, łyżka czosnku niedźwiedziego.
Wykonanie:
Obrane ziemniaki podziel na dwie części. Jedną ugotuj i zmiel w maszynce, drugą zetrzyj na tarce do ziemniaków. Starte ziemniaki dokładnie odciśnij przez ściereczkę. Umieść zmielone i starte ziemniaki w misce. Dodaj do nich mąkę ziemniaczaną. Zagnieć ciasto. Mięso dopraw solą, pieprzem i roztartym w palcach czosnkiem niedźwiedzim. Odrywaj po kawałku ciasta ziemniaczanego i rozpłaszczaj je na dłoni w formie placka. Umieszczaj na nim kulki mięsa. Formuj pyzy. Obsyp je mąką pszenną, nie będą się wtedy przyklejały do deski, na którą będziesz kłaść przygotowane pyzy. W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Wrzucaj do wrzącej wody kluski i gotuj je na wolnym ogniu przez 15 minut. Pokrojoną cebulę i pieczarki podsmaż na oleju, będzie to okrasa do pyz.
Życzę smacznego 🍽.
Komentarze
Prześlij komentarz