Pyzy z mięsem

Popularne u nas danie to pyzy. Mięsne nadzienie doprawione solą, pieprzem i u mnie roztartym czosnkiem niedźwiedzim, otoczone ziemniaczanym ciastem. Okraszone przysmażoną cebulką z pieczarkami, to pomysł na smakowity obiad. Dla mnie pyzy to wspomnienie rodzinnego domu. Naprawdę warto przygotować te pyszności. Polecam.                        

Z tych proporcji otrzymamy 11 pyz.

Czas przygotowania: zakładam, że macie przygotowane nadzienie i ugotowane ziemniaki, to około 25-30 minut.

Składniki:

1,5 kg ziemniaków,

4-5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej,

250 g dowolnego ugotowanego i zmielonego mięsa z dodatkiem marchwi i pietruszki,

cebula,

100 g pieczarek,

olej rzepakowy,

2-3 łyżki mąki pszennej,

sól, pieprz, łyżka czosnku niedźwiedziego.

Wykonanie:                                                                        

Obrane ziemniaki podziel na dwie części. Jedną ugotuj i zmiel w maszynce, drugą zetrzyj na tarce do ziemniaków. Starte ziemniaki dokładnie odciśnij przez ściereczkę. Umieść zmielone i starte ziemniaki w misce. Dodaj do nich mąkę ziemniaczaną. Zagnieć ciasto. Mięso dopraw solą, pieprzem i roztartym w palcach czosnkiem niedźwiedzim. Odrywaj po kawałku ciasta ziemniaczanego i  rozpłaszczaj je na dłoni w formie placka. Umieszczaj na nim kulki mięsa. Formuj pyzy.  Obsyp je mąką pszenną, nie będą się wtedy przyklejały do deski, na którą będziesz kłaść przygotowane pyzy. W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Wrzucaj do wrzącej wody kluski i gotuj je na wolnym ogniu przez 15 minut. Pokrojoną cebulę i pieczarki podsmaż na oleju, będzie to okrasa do pyz.

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty