Racuszki z dynią

Jesienny smak na talerzu, to niewątpliwie dynia. Owoc, który w kulturze mocno zakorzenił się jako warzywo. Racuchy z dodatkiem dyni doskonale smakują. Są słodkawe i lekko słone, a to za sprawą dodanej odrobiny soli. Lekkie i puszyste z wyczuwalnym nieco orzechowym smakiem. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane i nie zajmuje zbyt dużo czasu, a racuszków wychodzi z podanych składników dosyć dużo. Warto zarezerwować czas, żeby przyrządzić te pyszności.                     

Z tych proporcji otrzymamy  37-40 racuchów.

Łączny czas przygotowania:  35 minut.

Składniki:

450 g miąższu dyni startego na tarce z dużymi oczkami,

400 g mąki pszennej,

½ litra maślanki,

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

3 jajka,

olej rzepakowy do smażenia,

odrobina soli.                                                                      

Wykonanie:

Rozdrobnij dynię blenderem. Maślankę połącz starannie z jajkami i przesianą mąką (możesz użyć miksera). Pod koniec dodaj sodę, proszek do pieczenia, dynię i sól. Ciasto powinno być dosyć gęste. Smaż racuszki na rozgrzanym oleju, z dwóch stron, na złoty kolor.

Życzę smacznego 🍽.


Komentarze

Popularne posty