Racuszki z dynią
Jesienny smak na talerzu, to niewątpliwie dynia. Owoc, który w kulturze
mocno zakorzenił się jako warzywo. Racuchy z dodatkiem dyni doskonale smakują. Są
słodkawe i lekko słone, a to za sprawą dodanej odrobiny soli. Lekkie i puszyste
z wyczuwalnym nieco orzechowym smakiem. Ich przygotowanie nie jest
skomplikowane i nie zajmuje zbyt dużo
czasu, a racuszków wychodzi z podanych składników dosyć dużo. Warto
zarezerwować czas, żeby przyrządzić te pyszności.
Z tych proporcji otrzymamy 37-40 racuchów.
Łączny czas przygotowania: 35 minut.
Składniki:
400 g mąki pszennej,
½ litra maślanki,
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
3 jajka,
450 g miąższu dyni startego na tarce z dużymi oczkami,
olej rzepakowy do smażenia,
odrobina soli.
Wykonanie:
Maślankę połącz starannie z jajkami i przesianą mąką (możesz użyć miksera). Pod koniec dodaj sodę i dynię. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Smaż racuszki na rozgrzanym oleju, z dwóch stron, na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz