Faszerowany udziec z indyka

 
Aromatyczny i pełen smaku pieczony udziec z indyka, faszerowany mielonym mięsem z pieczarkami. W swoim środku skrywający plastry boczku i kawałek filetu z kurczaka. Użyty bukiet przypraw zapewnia doskonałe doznania smakowe. Pyszny, idealny do chleba lub na ciepło. Skieruj swoją uwagę na ten przepis i wykorzystaj go przy najbliższej okazji.                      

Czas wykonania: 35 minut przygotowania + 80÷90 minut pieczenie mięsa                                                                                                     

Składniki:

Udziec z indyka (1200 g - 1500 g),

200 g mięsa gulaszowego z indyka,

170 g - 200 g surowego boczku w plastrach,

80 g - 100 g filetu z kurczaka,

100 g pieczarek,

70 g cebuli,

żółtko,

¼ szklanki soku z pomarańczy,

3 plastry pomarańczy,

2 ząbki czosnku,

zioła prowansalskie,

rozmaryn,

słodka papryka,

sól,

pieprz,

olej rzepakowy.

Wykonanie:

Umyty udziec osusz ręcznikiem papierowym. Za pomocą ostrego noża usuń kość. Udziec rozbij tłuczkiem na prostokątny kawałek o grubości około 2-3 cm. Natrzyj mięso przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną oleju. Przypraw mięso solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, rozmarynem i słodką papryką. Pozostaw doprawione mięso w lodówce na 30 minut. W tym czasie pokrój w kostkę cebulę i pieczarki. Podsmaż je na oleju doprawiając pieprzem i solą. Poczekaj, aż pieczarki ostygną i dodaj je do wcześniej zmielonego mięsa gulaszowego z indyka. Możesz jeszcze doprawić farsz pieprzem i solą, według uznania. Dodaj do farszu żółtko. Wyjmij udziec z lodówki. Pod płatem mięsa umieść 3-4 kawałki bawełnianej nici (posłużą one do związania nafaszerowanego udźca). Na połowie udźca ułóż plasterki boczku. Na nim rozłóż mięso z pieczarkami. Na brzegu, na którym jest farsz, połóż kawałek filetu z kurczaka (pasek o przekroju prostokątnym). Umieść go na całej długości udźca. Zacznij zwijać mięso od strony filetu z kurczaka. Zawiąż nici tak, żeby mięso było uformowane w walec i się nie rozpadło. Włóż mięso do naczynia żaroodpornego. Polej je olejem. Włóż do nagrzanego do 200℃ piekarnika i piecz mięso przez 40 minut bez przykrycia. Następnie zmniejsz temperaturę do 180℃, polej mięso sokiem pomarańczowym, ułóż plastry pomarańczy na górze mięsa. Przykryj naczynie i piecz mięso przez kolejne 40-50 minut. Zostaw w wyłączonym piekarniku do przestygnięcia.

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty