Pierogi ze szpinakiem i białym serem
Z tych proporcji otrzymałam 30 pierogów.
Czas wykonania: 40 minut przygotowanie +5 minut gotowania.
Składniki:
FARSZ:
130 g świeżego szpinaku,
130 g niekwaśnego białego sera półtłustego,
żółtko,
ząbek czosnku,
10 g masła,
gałka muszkatołowa,
sól,
pieprz.
CIASTO:
2 szklanki mąki pszennej,
¾ szklanki ciepłej wody.
SOS:
¾ szklanki jogurtu naturalnego,
pęczek szczypiorku,
sól,
pieprz.
Wykonanie:
Oderwij ogonki z liści szpinaku i podsmaż liście na maśle. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Ser rozetrzyj za pomocą łyżki, żeby nie było grudek. Dodaj żółtko. Połącz ser ze szpinakiem. Przygotuj ciasto z mąki i ciepłej wody. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne. Odstaw ciasto na 10 minut przykryte ciepłą miseczką, żeby „odpoczęło”. Rozwałkuj ciasto, wykrawaj z niego koła za pomocą szklanki, na każdym połóż farsz. Dokładnie zlepiaj pierożki. Gotuj je w osolonym wrzątku około 5 minut licząc od wypłynięcia. Przygotuj sos. Do jogurtu dodaj pokrojony szczypiorek. Dopraw sos pieprzem i solą. Podawaj pierogi polane sosem.
Życzę smacznego 🍽.
Komentarze
Prześlij komentarz