Pierogi ze szpinakiem i białym serem


Pierogi to propozycja na smaczny obiad. Danie pierwsza klasa. Farsz łączący szpinak i ser, otoczony miękkim i delikatnym ciastem, zrobionym tylko z dobrej jakości mąki i ciepłej wody. Doprawione świeżym czosnkiem, gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Podane z sosem jogurtowym ze szczypiorkiem. Proste składniki, a smak wyjątkowy. Warto zarezerwować nieco więcej czasu i przygotować jedno ze sztandarowych dań kuchni polskiej. Polecam.

Z tych proporcji otrzymałam 30 pierogów.

Czas wykonania: 40 minut przygotowanie +5 minut gotowania.

Składniki:

FARSZ:

130 g świeżego szpinaku,

130 g niekwaśnego białego sera półtłustego,

żółtko,

ząbek czosnku,

10 g masła,

gałka muszkatołowa,

sól,

pieprz.

CIASTO:

2 szklanki mąki pszennej,

¾ szklanki ciepłej wody.

SOS:

 ¾ szklanki jogurtu naturalnego,

pęczek szczypiorku,

sól,

pieprz.

Wykonanie:

Oderwij ogonki z liści szpinaku i podsmaż liście na maśle. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Ser rozetrzyj za pomocą łyżki, żeby nie było grudek. Dodaj żółtko. Połącz ser ze szpinakiem. Przygotuj ciasto z mąki i ciepłej wody. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne. Odstaw ciasto na 10 minut przykryte ciepłą miseczką, żeby „odpoczęło”. Rozwałkuj ciasto, wykrawaj z niego koła za pomocą szklanki, na każdym połóż farsz. Dokładnie zlepiaj pierożki. Gotuj je w osolonym wrzątku około 5 minut licząc od wypłynięcia. Przygotuj sos. Do jogurtu dodaj pokrojony szczypiorek. Dopraw sos pieprzem i solą. Podawaj pierogi polane sosem.                                                                 

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty