Przysmak z wędzonym łososiem

Kompozycja z wędzonej ryby, aromatycznego chrzanu, świeżego koperku, śmietankowego twarogu oraz bitej śmietany, to delikatna, bardzo smaczna przekąska. Nie ma w niej skomplikowanych, sztucznych składników. Prostota i naturalność doskonale się bronią. Ten rarytas ma niezwykły smak. Doskonały na świąteczne przyjęcie i inne wyjątkowe chwile.                          

Czas przygotowania: 30 minut.

Składniki:

150 g łososia wędzonego na zimno w plastrach,

300 ml śmietanki 30%,

350 g twarogu delikatnego, naturalnego (śmietankowego o delikatnej lekkiej i kremowej konsystencji),

3 i ½ łyżeczki żelatyny,

2 łyżeczki chrzanu tartego ze słoiczka,

1 łyżka soku z cytryny,

pęczek koperku,

sól,

pieprz.

Wykonanie:   

Formę keksową wyłóż folią spożywczą. Posmaruj folię lekko olejem. Na dnie foremki ułóż plastry łososia. Żelatynę zalej 100 ml śmietanki, aby napęczniała. Następnie podgrzej ją do rozpuszczenia. Twaróg wymieszaj z chrzanem i z sokiem z cytryny. Dodaj posiekany koperek i pokrojonego pozostałego łososia. Dopraw masę do smaku solą i pieprzem. Resztę śmietany ubij za pomocą miksera. Masę twarogowo-łososiową połącz z żelatyną. Dodaj ubitą śmietanę. Wymieszaj. Wyłóż masę do formy. Wstaw przysmak do lodówki, żeby stężał.

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty