Przysmak z wędzonym łososiem

Kompozycja z wędzonej ryby, aromatycznego chrzanu, świeżego koperku, śmietankowego twarogu oraz bitej śmietany, to delikatna, bardzo smaczna przekąska. Nie ma w niej skomplikowanych, sztucznych składników. Prostota i naturalność doskonale się bronią. Ten rarytas ma niezwykły smak. Doskonały na świąteczne przyjęcie i inne wyjątkowe chwile.                          

Czas przygotowania: 30 minut.

Składniki:

Minimum 150 g łososia wędzonego na zimno w plastrach,

300 ml śmietanki 30%,

350 g twarogu delikatnego naturalnego ( śmietankowego o delikatnej lekkiej i kremowej konsystencji),

3 i ½ łyżeczki żelatyny,

2 łyżeczki chrzanu tartego ze słoiczka,

1 łyżka soku z cytryny,

pęczek koperku,

sól,

pieprz.

Wykonanie:  

Formę keksową lub inne naczynie np. małe miseczki wyłóż folią spożywczą. Posmaruj ją lekko olejem. Na dnie foremki ułóż plastry łososia. Żelatynę zalej 100 ml śmietanki, aby napęczniała. Następnie podgrzej ją do rozpuszczenia. Twaróg wymieszaj z chrzanem i z sokiem z cytryny. Dodaj posiekany koperek i pokrojonego pozostałego łososia. Dopraw masę do smaku solą i pieprzem. Resztę śmietany ubij za pomocą miksera. Masę twarogowo-łososiową połącz z żelatyną. Dodaj ubitą śmietankę. Wymieszaj. Wyłóż masę do formy. Wstaw przysmak do lodówki, żeby stężał.

Życzę smacznego 🍽.


Komentarze

Popularne posty