Przysmak z wędzonym łososiem
Czas przygotowania: 30 minut.
Składniki:
150 g łososia wędzonego na zimno w plastrach,
300 ml śmietanki 30%,
350 g twarogu delikatnego, naturalnego (śmietankowego o delikatnej lekkiej i kremowej konsystencji),
3 i ½ łyżeczki żelatyny,
2 łyżeczki chrzanu tartego ze słoiczka,
1 łyżka soku z cytryny,
pęczek koperku,
sól,
pieprz.
Wykonanie:
Formę keksową wyłóż folią spożywczą. Posmaruj folię lekko olejem. Na dnie foremki ułóż plastry łososia. Żelatynę zalej 100 ml śmietanki, aby napęczniała. Następnie podgrzej ją do rozpuszczenia. Twaróg wymieszaj z chrzanem i z sokiem z cytryny. Dodaj posiekany koperek i pokrojonego pozostałego łososia. Dopraw masę do smaku solą i pieprzem. Resztę śmietany ubij za pomocą miksera. Masę twarogowo-łososiową połącz z żelatyną. Dodaj ubitą śmietanę. Wymieszaj. Wyłóż masę do formy. Wstaw przysmak do lodówki, żeby stężał.
Komentarze
Prześlij komentarz