Sernik kawowy
Sernik przygotowałam w tortownicy o średnicy 28 cm.
Czas przygotowania: 35 minut pracy + 50 minut pieczenia.
Składniki:
CIASTO:
2 jajka,
¼ szklanki cukru,
1 szklanka mąki pszennej,
¼ szklanki oleju rzepakowego,
3 łyżeczki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
sól.
MASA SEROWA:
600 g serków homogenizowanych waniliowych,
150 g masła,
5 jajek,
50 g cukru pudru,
5 łyżek mąki pszennej,
2 łyżki kawy rozpuszczalnej (kawa powinna być sypka, nie w granulkach),
sól.
POLEWA:
40 g masła,
70 g cukru trzcinowego,
25 ml mleka,
40 g cukru pudru,
1 łyżka kawy rozpuszczalnej.
Wykonanie:
CIASTO: Białka oddziel od żółtek i ubij je z odrobiną soli. Dodaj cukier i ubijaj, aż białka będą szkliste. Dodaj żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, olej. Delikatnie wszystko wymieszaj. Rozsmaruj ciasto na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
MASA SEROWA: Rozpuść masło. Zostaw je do przestudzenia. Serki zmiksuj z kawą, żółtkami, masłem i mąką. Białka ubij z odrobiną soli. Następnie dodaj cukier puder i ubijaj, aż białka będą szkliste. Dodaj ubite białka do masy serowej, delikatnie wymieszaj. Wyłóż masę serową na ciasto. Piecz sernik w 160℃ przez około 60 minut. Po wystudzeniu ciasto udekoruj polewą.
PRZYGOTOWANIE POLEWY: Na niewielkim ogniu podgrzewaj cukier trzcinowy z mlekiem do rozpuszczenia cukru. Dodaj masło. Pozostaw na niewielkim ogniu do rozpuszczenia masła. Masę odstaw z ognia. Dodaj cukier puder i kawę. Mieszaj, aż cukier puder i kawa się rozpuszczą, Pozostaw do stężenia. Gęstą polewę rozprowadź na cieście. Włóż ciasto do lodówki, do schłodzenia.
RADA: Sernik będzie puszysty i nie opadnie, gdy wszystkie składniki będą mieć temperaturę pokojową i po upieczeniu nie będziesz otwierać piekarnika przez 30 minut. Następnie lekko uchyl drzwiczki piekarnika.
Komentarze
Prześlij komentarz