Sernik kawowy

Sernik kawowy, to ciasto rozpływające się w ustach. Delikatne i aksamitne z magią aromatu kawy i waniliowymi serkami. Ten sernik kawowy powstał na spodzie kakaowym, na którym mamy warstwę łączącą serki homogenizowane z kawą rozpuszczalną. Smak sernika dopełnia kawowa polewa. Jeżeli lubisz delikatne, lekkie ciasta, to jest to propozycja w sam raz dla Ciebie. Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Znakomite w smaku. Polecam.

Sernik przygotowałam w tortownicy o średnicy 28 cm.

Czas przygotowania: 35 minut pracy + 50 minut pieczenia.

Składniki:

CIASTO:

2 jajka,

¼ szklanki cukru,

1 szklanka mąki pszennej,

¼ szklanki oleju rzepakowego,

3 łyżeczki kakao,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

sól.

MASA SEROWA:

600 g serków homogenizowanych waniliowych,

150 g masła,

5 jajek,

50 g cukru pudru,

5 łyżek mąki pszennej,

2 łyżki kawy rozpuszczalnej (kawa powinna być sypka, nie w granulkach),

sól.

POLEWA:

40 g masła,

70 g cukru trzcinowego,

25 ml mleka,

40 g cukru pudru,

1 łyżka kawy rozpuszczalnej.

Wykonanie:

CIASTO: Białka oddziel od żółtek i ubij je z odrobiną soli. Dodaj cukier i ubijaj, aż białka będą szkliste. Dodaj żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, olej. Delikatnie wszystko wymieszaj. Rozsmaruj ciasto na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

MASA SEROWA: Rozpuść masło. Zostaw je do przestudzenia. Serki zmiksuj z kawą, żółtkami, masłem i mąką. Białka ubij z odrobiną soli. Następnie dodaj cukier puder i ubijaj, aż białka będą szkliste. Dodaj ubite białka do masy serowej, delikatnie wymieszaj. Wyłóż masę serową na ciasto. Piecz sernik w 160℃ przez około 60 minut. Po wystudzeniu ciasto udekoruj polewą.

PRZYGOTOWANIE POLEWY: Na niewielkim ogniu podgrzewaj cukier trzcinowy z mlekiem do rozpuszczenia cukru. Dodaj masło. Pozostaw na niewielkim ogniu do rozpuszczenia masła. Masę odstaw z ognia. Dodaj cukier puder i kawę. Mieszaj, aż cukier puder i kawa się rozpuszczą, Pozostaw do stężenia. Gęstą polewę rozprowadź na cieście. Włóż ciasto do lodówki, do schłodzenia. 

RADA: Sernik będzie puszysty i nie opadnie, gdy wszystkie składniki będą mieć temperaturę pokojową i po upieczeniu nie będziesz otwierać piekarnika przez 30 minut. Następnie lekko uchyl drzwiczki piekarnika.

Życzę smacznego 🍽.


 

Komentarze

Popularne posty