Makowa królewna

Upieczone blaty ciasta, słodzone wyłącznie miodem, połączone z warstwą przepysznego maku, z kremem budyniowym z lekko wyczuwalnym smakiem alkoholu, pokryte czekoladową polewą, posypaną orzechami, to ciasto które możesz przygotować nie tylko na święta. Doskonałe w smaku. Wyjątkowe. Myślę, że będziesz do niego często powracać.

 Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.

Czas przygotowania: 85 minut pracy + 32 minuty pieczenia.

Składniki:

CIASTO:

300 g mąki krupczatki,

1 jajko,

100 g masła,

2 łyżki miodu,

½ łyżeczki proszku do pieczenia,

½ łyżeczki sody oczyszczonej,

1 łyżka jogurtu naturalnego.

MASA MAKOWA:

200 g maku,

700 ml mleka,

60 g masła,

2 łyżki miodu,

1 i ½ łyżki cukru pudru,

2 jajka,

sól.                                                                

KREM BUDYNIOWY:

1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru na 0,5 L mleka,

400 ml mleka,

1 łyżka cukru pudru,

1 kostka masła,

½ kieliszka spirytusu.

POLEWA:

½ kostki masła,

½ szklanki cukru pudru,

2-3 łyżki kakao,

2 łyżki gorącej wody.

Dodatkowo: 50 g posiekanych orzechów włoskich.

Wykonanie: Przygotowanie ciasta: Mąkę posiekaj z masłem, dodaj jajko, miód, sodę, proszek do pieczenia i jogurt. Zagnieć ciasto. Podziel je na dwie równe części. Rozwałkuj na placki o średnicy 24 cm.

Przygotuj masę makową: Mak zalej mlekiem i gotuj na małym ogniu przez 40 minut. Odsącz dokładnie mak na sicie. Trzykrotnie zmiel w maszynce. Podsmażaj mak na maśle z miodem przez 5 minut ciągle mieszając. Ostudź masę. Ubij białka z odrobiną soli, a żółtka ubij z cukrem pudrem. Żółtka dodaj do maku. Wymieszaj. Następnie delikatnie wmieszaj białka. Rozgrzej piekarnik do 180℃. Na jednym z placków ułóż masę makową i wstaw do pieczenia na 20 minut.

Ugotuj budyń w 400 ml mleka w sposób podany na opakowaniu. Gdy budyń przestygnie, utrzyj  miękkie masło z cukrem pudrem i dodawaj do masła po łyżce budyniu. Ucieraj. Powoli dodaj spirytus. Wymieszaj. Następnie upiecz drugi placek w 180℃ przez 10-12 minut.

Przygotuj polewę: rozpuść masło. Zdejmij masło z ognia, dodaj cukier puder, kakao i wlej gorącą wodę. Mieszaj, aż polewa zacznie gęstnieć.

Składanie ciasta: na blacie z makiem rozłóż krem budyniowy, przykryj drugim blatem. Polej ciasto polewą. Posyp orzechami.

Przechowuj ciasto w lodówce. Przed podaniem wyjmij je z lodówki i poczekaj, aż osiągnie temperaturę pokojową.          

Życzę smacznego 🍽.

                                                                                 

Komentarze

Popularne posty