Makowa królewna
Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.
Czas przygotowania: 85 minut pracy + 32 minuty pieczenia.
Składniki:
CIASTO:
300 g mąki krupczatki,
1 jajko,
100 g masła,
2 łyżki miodu,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
½ łyżeczki sody oczyszczonej,
1 łyżka jogurtu naturalnego.
MASA MAKOWA:
200 g maku,
700 ml mleka,
60 g masła,
2 łyżki miodu,
1 i ½ łyżki cukru pudru,
2 jajka,
sól.
KREM BUDYNIOWY:
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru na 0,5 L mleka,
400 ml mleka,
1 łyżka cukru pudru,
1 kostka masła,
½ kieliszka spirytusu.
POLEWA:
½ kostki masła,
½ szklanki cukru pudru,
2-3 łyżki kakao,
2 łyżki gorącej wody.
Dodatkowo: 50 g posiekanych orzechów włoskich.
Wykonanie: Przygotowanie ciasta: Mąkę posiekaj z masłem, dodaj jajko, miód, sodę, proszek do pieczenia i jogurt. Zagnieć ciasto. Podziel je na dwie równe części. Rozwałkuj na placki o średnicy 24 cm.
Przygotuj masę makową: Mak zalej mlekiem i gotuj na małym ogniu przez 40 minut. Odsącz dokładnie mak na sicie. Trzykrotnie zmiel w maszynce. Podsmażaj mak na maśle z miodem przez 5 minut ciągle mieszając. Ostudź masę. Ubij białka z odrobiną soli, a żółtka ubij z cukrem pudrem. Żółtka dodaj do maku. Wymieszaj. Następnie delikatnie wmieszaj białka. Rozgrzej piekarnik do 180℃. Na jednym z placków ułóż masę makową i wstaw do pieczenia na 20 minut.
Ugotuj budyń w 400 ml mleka w sposób podany na opakowaniu. Gdy budyń przestygnie, utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem i dodawaj do masła po łyżce budyniu. Ucieraj. Powoli dodaj spirytus. Wymieszaj. Następnie upiecz drugi placek w 180℃ przez 10-12 minut.
Przygotuj polewę: rozpuść masło. Zdejmij masło z ognia, dodaj cukier puder, kakao i wlej gorącą wodę. Mieszaj, aż polewa zacznie gęstnieć.
Składanie ciasta: na blacie z makiem rozłóż krem budyniowy, przykryj drugim blatem. Polej ciasto polewą. Posyp orzechami.
Przechowuj ciasto w lodówce. Przed podaniem wyjmij je z lodówki i poczekaj, aż osiągnie temperaturę pokojową.
Komentarze
Prześlij komentarz