Ryba zapiekana z grzybami leśnymi

Lubisz ryby i grzyby leśne? Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je połączyć i stworzyć pyszne danie. Aromatyczne, wyjątkowe w smaku grzyby leśne w aksamitnym sosie śmietanowo-serowym. Przyprawione w bardzo prosty sposób, jedynie pieprzem i solą. Zapieczone z ulubioną rybą, np. świątecznym karpiem, mogą zaskoczyć Twoich gości niepowtarzalnym, przyjemnym smakiem. Doskonały przepis na wyjątkowe chwile.

Przepis na 4 porcje.

Czas wykonania: 25-30 minut przygotowań + 15 minut zapiekania.

Składniki:

300 g filetów z dowolnej ryby (ja użyłam morszczuka, ale doskonały do tego przepisu będzie również karp),

250 g mrożonych grzybów leśnych,

1 duża cebula,

100 ml śmietanki 30%,

50 g serka śmietankowego topionego,

½ łyżki masła,

olej rzepakowy,

mąka pszenna,

sok z cytryny,

natka pietruszki,

pieprz,

sól.

Wykonanie:

Rybę umyj, osusz, podziel na porcje. Skrop sokiem z cytryny, przypraw solą i pieprzem. Obtocz rybę w mące i usmaż na oleju (najpierw obsmażaj część ze skórą). Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj mrożone grzyby. Duś pod przykryciem około 20 minut. Dość często mieszaj (ja podlałam grzyby niewielką ilością wody, żeby się nie przypaliły). Po odparowaniu wody, do grzybów dodaj masło i pozostaw na ogniu jeszcze przez chwilę. Dodaj śmietankę, serek topiony i mieszaj do rozpuszczenia serka (możesz zdjąć potrawę z ognia lub pozostawić na minimalnym grzaniu). Przypraw solą i pieprzem. Przełóż usmażoną rybę i grzyby do naczynia żaroodpornego. Zapiekaj potrawę przez 15 minut w 180℃. Przed podaniem posyp pokrojoną natką pietruszki (ja dodałam jeszcze odrobinę startego żółtego sera).

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty