Sałatka z soczewicą i halloumi
Czas przygotowania: 30 minut.
Składniki:
150 g soczewicy zielonej,
225-250 g sera halloumi,
2 ugotowane buraki (około 250 g),
3 łyżki słonecznika łuskanego,
pęczek rzodkiewki,
cebula czerwona,
4 łyżki oleju rzepakowego,
2 łyżki soku z cytryny,
½ łyżeczki oregano,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
sól,
pieprz.
Wykonanie:
Ugotuj soczewicę z dodatkiem soli (około 15 minut), odcedź i wystudź. Przygotuj sos z 3 łyżek oleju, soku z cytryny i oregano. Soczewicę wymieszaj z sosem. Dodaj pokrojonego w plasterki buraka i pokrojoną w plasterki rzodkiewkę oraz listki rzodkiewki i pokrojoną w piórka cebulę. Całość dopraw solą i pieprzem według Twojego smaku. Ser pokrój na plastry, podsmaż z dwóch stron na patelni grillowej. Ułóż ser na soczewicy i posyp natką pietruszki oraz uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika.
Komentarze
Prześlij komentarz