Sałatka z soczewicą i halloumi


Niezwykła sałatka, zachwycająca swoim smakiem. To za sprawą użytej soczewicy zielonej, nadającej potrawie niezwykłego i oryginalnego smaku, nieco pikantnego, a zarazem subtelnego. Ten rodzaj soczewicy doskonale nadaje się do ugotowania na sypko. Wyborny smak całości dopełniają użyte: czerwona cebula, rzodkiewka razem z listkami, ugotowane buraki, prażony słonecznik i król sałatki - intensywny, słonawy ser halloumi, podany w wersji grillowanej. To przepyszna propozycja. Polecam, gdyż smak sałatki jest fantastyczny.                          

Czas przygotowania: 30 minut.

Składniki:

150 g soczewicy zielonej,

225-250 g sera halloumi,

2 ugotowane buraki (około 250 g),

3 łyżki słonecznika łuskanego,

pęczek rzodkiewki,

cebula czerwona,

4 łyżki oleju rzepakowego,

2 łyżki soku z cytryny,

½ łyżeczki oregano,

1 łyżka posiekanej natki pietruszki,

sól,

pieprz.

Wykonanie:  

Ugotuj soczewicę z dodatkiem soli (około 15 minut), odcedź i wystudź. Przygotuj sos z 3 łyżek oleju, soku z cytryny i oregano. Soczewicę wymieszaj z sosem. Dodaj pokrojonego w plasterki buraka i pokrojoną w plasterki rzodkiewkę oraz listki rzodkiewki i pokrojoną w piórka cebulę. Całość dopraw solą i pieprzem według Twojego smaku. Ser pokrój na plastry, podsmaż z dwóch stron na patelni grillowej. Ułóż ser na soczewicy i posyp natką pietruszki oraz uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika.

Życzę smacznego 🍽.


Komentarze

Popularne posty