Zapiekanka z piersi kurczaka i pieczarek

Zazwyczaj lubimy dania zapiekane i chętnie je zjadamy. To doskonały pomysł na prostą i smaczną zapiekankę. Delikatne piersi kurczaka doprawione odrobiną soli, pieprzu i ziołami prowansalskimi znajdują się w towarzystwie słodkiej cebuli, papryki konserwowej i popularnych, łagodnych pieczarek. Otulone kołderką z żółtego sera i majonezu. Jeżeli planujesz spotkanie towarzyskie, to doskonała propozycja.                          

Przepis na 6 porcji.

Czas przygotowania: 25 minut przygotowania + 45 minut pieczenia.

Składniki:

podwójna pierś kurczaka,

1 duża cebula,

250 g pieczarek,

130 g żółtego sera,

majonez (tylko do lekkiego posmarowania zapiekanki),

papryka konserwowa,

sól,

pieprz,

zioła prowansalskie,

łyżka masła.

Wykonanie:

Umyj piersi kurczaka, osusz i podziel na kotlety. Lekko rozbij i dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Pieczarki umyj. Zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Podsmaż je na maśle doprawiając pieprzem i solą. Na mięso ułóż pokrojoną w półkrążki cebulę. Następnie ułóż pieczarki, a na nie pokrojoną w paski paprykę. Wszystko posyp startym żółtym serem. Zapiekankę lekko posmaruj majonezem. Wstaw do nagrzanego do 180℃ piekarnika i zapiekaj przez 45 minut.                                                          

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty