Zapiekanka z piersi kurczaka i pieczarek
Przepis na 6 porcji.
Czas przygotowania: 25 minut przygotowania + 45 minut pieczenia.
Składniki:
podwójna pierś kurczaka,
1 duża cebula,
250 g pieczarek,
130 g żółtego sera,
majonez (tylko do lekkiego posmarowania zapiekanki),
papryka konserwowa,
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie,
łyżka masła.
Wykonanie:
Umyj piersi kurczaka, osusz i podziel na kotlety. Lekko rozbij i dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Pieczarki umyj. Zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Podsmaż je na maśle doprawiając pieprzem i solą. Na mięso ułóż pokrojoną w półkrążki cebulę. Następnie ułóż pieczarki, a na nie pokrojoną w paski paprykę. Wszystko posyp startym żółtym serem. Zapiekankę lekko posmaruj majonezem. Wstaw do nagrzanego do 180℃ piekarnika i zapiekaj przez 45 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz